Kalabalık ortamlarda kendimizi kulaklıklarla izole etmek günlük hayatın alışılan bir rutinine dönüşmüş durumda. Yine kalabalık bir ortamda aynı işleri yaptığınızı hayal edin. Tek fark ne kulaklık ne hoparlör ne de başka bir bağlantı kullanıyorsunuz. Tüm sesler beyninizde yankılanıyor ve sizden başka kimse duyamıyor. Müzikseverlere yeni bir deneyim sunmaya hazırlanan İsrail merkezli teknoloji şirketi Noveto Systems, SoundBeamer 1.0 teknolojisi ile tam olarak bunun sözünü veriyor.
Müzik Beynimizde Nasıl Çalacak?
Şirketin geliştirdiği özel ses teknolojisiyle, ses ultrasonik dalgalarla doğrudan belirlenen hedefe ulaşıyor. Hedef dışında kimse bu sesi algılayamıyor. Şirket, 3 boyutlu bir algılama modülü kullanarak hedefin kulağının konumunu belirliyor, daha sonra ses dalgalarını oluşturmak ve hedefe ulaştırmak için 3 boyutlu algılama modülünü devreye sokuyor. Dalgalar, algılama modülü sayesinde kullanıcı nereye giderse gitsin onu takip ediyor. Kulak yapısı ise ultrasonik dalgaları, insanların algılayabileceği seslere çeviriyor. Ultrasonik dalgalar tek bir hedefe gönderildiği ve sadece hedefin kulaklarında sese dönüştüğü için ortamda başka kimse o sesi duyamıyor. SoundBeamer, dinlediğiniz müziği, [tooltip tip=”iki boyutlu ses “]stereo[/tooltip] ya da 3 boyutlu olarak ayarlayabilme şansı sunuyor. Demonun ardından birçok müşteri, cihazın en heyecan verici yönünün 3 boyutlu ses ile artan gerçeklik hissi olduğunu belirtiyor.
SoundBeamer 1.0 teknolojisinin ultrasonik dalgalarla sesi hedefe nasıl ulaştırdığı açıklanıyor.
Bu teknolojiyi tasarlarken en önemli ilhamı Elon Musk’a ait Neuralink projesinden aldığını söyleyen Noveto’ya göre asıl prensip harici cihazların beyinle iletişim kurması teknolojilerinin yaygınlaştırılmasından geçiyor. Neuralink projesi teorik olarak bir şarkının sadece adını duyarak o şarkıyı dinlemenizi mümkün kılıyor. SoundBeamer’ın tasarım sürecinde de bu teorik fikirden esinlenilmiş.
Ortam Seslerini Duymak
Wallwater, istediğimiz sesi kimseyi rahatsız etmeden duyabileceğimiz ancak yine onlarla iletişimde kalabileceğimiz bir teknoloji olduğu için hayal ettiklerinin tam olarak bu olduğunu belirtiyor. Çünkü kulağınızı kapatan bir aygıt olmadığı için ortam seslerini net olarak duyabiliyorsunuz. Şirket bu durumu projenin pozitif bir yönü olarak ifade ediyor. Sokakta ya da trafikte kulaklık zaman zaman problem yaratabiliyor. Karanlık bir sokakta yalnız yürüdüğünüzü hayal edin. Kulaklık takarak dış dünyayla bağlantınızı tamamen kesme fikri çok da rahat hissettirmiyor. Ayrıca trafikte hem yayalar hem de sürücüler için kulaklık takmak sebep olabileceği potansiyel kazalar nedeniyle tavsiye edilmiyor. Şirket, SoundBeamer’ı tasarlarken bu noktaları göz önüne almış.
SoundBeamer deneyimi avantaj sunuyor mu?
Hareket halinde olduğumuz kalabalık ortamlarda yaratabileceği problemlere rağmen, birçoğumuz için kulaklıkların en sevdiğimiz yanı ortam seslerini kesiyor olması değil mi? Yanı başımızdakilerin ne konuştuğunu ne dinlediğini ya da ne izlediğini net olarak duyuyorken kendi dinlediklerimize nasıl tam olarak odaklanabiliriz? Ortam seslerini net biçimde duyabiliyorken, aynı netlikte ve sadece sizin beyninizde yankılanan sesler şirketin vurguladığı avantajlarının aksine, bizlerin gözünde fazlasıyla kaotik bir ortam canlandırıyor. Yaşanabilecek tehlike ve aksaklıkları ortadan kaldırmayı amaçlarken, kulaklıkların sağladığı en önemli avantajı da ortadan kaldıran şirket bu eksikliğin farkında mı bilemeyiz. Fakat SoundBeamer deneyimi için en uygun yerler şimdilik sessiz ev ya da ofis ortamları gibi görünüyor.
Görüntüsü ve boyutlarıyla, birçok kişi için teknolojinin alıcılığını yitirebileceğini düşünen şirket, 2021 sonuna kadar cihazın daha küçük bir prototipini geliştirmeyi düşünüyor. Boyutları küçülene kadar ürün, resmi olarak müşterilere sunulmayacak.
Bu teknoloji bir ilk mi?
Aslında teknoloji tamamen yeni sayılmaz. Noveto, benzerleri denenmiş olan teknolojiyi bir ürün haline getirip kullanıcıya sunan ilk şirket olmayı planlıyor. Cihaz şu anki haliyle bir hoparlörü andırıyor. Ancak sadece kişiye özel yayın yapan bir hoparlör olarak benzerlerinden ayrışıyor. Soru işaretlerine rağmen ultrasonik dalgalarla sadece kendi kulağınızda anlam kazanacak sesler üreten bir teknoloji heyecan verici duruyor. İlham kaynağı Neuralink projesi gibi, harici cihazların beyinle iletişim kurma deneyimini günlük hayatın bir parçası haline getirmeyi hedefleyen SoundBeamer 1.0, bu iletişimin hayatlarımıza etkisini gözlemleme fırsatı sunuyor. Yeni prototip ve gelişmeler için 2021 yılının sonuna kadar beklememiz gerekecek. Fakat, SoundBeamer 1.0 teknolojisinin şimdiden gördüğü ilgiye bakarak müzik ve ses deneyiminde yeni bir çağı başlatacağını söyleyebiliriz.
Kaynak: WQAD