Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile birlikte plastik ve elektronik atıklar çoğalıyor, gezegenimiz eski benliğini özler hâle geliyor. Seri üretim ve sürekli geliştirme kültürü yüzünden aldığımız herhangi bir elektronik ürünü birkaç yıldan fazla kullanmayıp küçük bir sorun çıktığında tamir etmek yerine değiştirmeyi tercih ediyoruz.
İFixit, ürünlerimizi değiştirmek veya atmak yerine onarmamızı teşvik etmeye çalışan ve bu konuda tüm kaynakları ayağımıza getiren bir organizasyon. Açıkça, küçük ve samimi bir organizasyon olarak kalmayı tercih etmelerinin büyük şirketler ile çalışmak istemedikleri anlamına gelmediğini söylüyorlar, asıl çalışmak istemeyen büyük şirketlerin kendisi, diyor İFixit. Motorola hariç.
Geçtiğimiz günlerde duyurulan anlaşmaya göre; Motorola ve İFixit arasında yapılan işbirliği sayesinde Motorola ürünlerine sahip olan kullanıcılar İFixit.org’dan alabilecekleri bir kit sayesinde telefonlarını açıp, basit onarım işlemlerini kendi başlarına yapabilecekler veya direkt olarak Motorola’ya gönderip onarım talep edebilecekler. Şu an için sadece Moto X ve Moto Z modeller için satışa sunulan kitin yakın gelecekte daha geniş bir yelpazeye yayılması beklenebilir. İFixit, yaptığı açıklamada Motorola’nın telefon endüstrisinde onarım hareketinin öncüsü, ateşleyicisi olabileceğini söylüyor.
Sistemi tek başımıza tamir edemeyiz. Sözümüzü yerel ve yerel topluluklarda yaymak için onaranlar topluluğumuza ihtiyacımız var. Üreticiyi zorunlu tutan adil onarım yasaları yapmak için yasa koyuculara ihtiyacımız var. En önemlisi üreticilerin iş modellerinde kârdan önce insanları ve gezegeni düşünmeleri, bütünleyici değişiklikler yapmaları gerekiyor.
Büyük şirketlerin de iFixit, Repair Cafe ve Onaranlar Kulübü gibi oluşumlara destek vermesi ile birlikte hem geri dönüşüm hem ileri dönüşüm kültürü edinerek doğal kaynaklarımızı daha iyi kullanabilir ve gezegenimize borçlu olduğumuz vefayı biraz olsun gösterebiliriz.