İklim değişikliğini önlemenin en etkili yollarından biri bacalardan çıkan  karbondioksitin yakalanması ve doğrudan havadan uzaklaştırılmasıyla sağlanıyor. MIT’deki mühendisler, günümüz teknolojilerinden çok daha az enerji harcayarak karbondioksiti yakalayan bir cihaz geliştirdi.

Bataryaya çok benzeyen cihaz, elektrotların üzerinden geçen havadan karbondioksiti emip gerektiği kadar büyüklükte şekillere dönüştürerek farklı karbondioksit emisyon kaynaklarında kullanılmasını kolaylaştırıyor.

Günümüz karbon yakalama tekniklerinden farklı olarak geniş bir konsantrasyon aralığında çalışan cihaz, bu özelliğiyle fabrikadan ve santral baca gazlarından karbondioksiti temizlemek veya daha düşük seviyelerde bulunduğu atmosferden doğrudan çekmek için kullanılabilir.

Baca gazlarından karbondioksiti absorbe etmek için mevcut yöntemler tipik olarak sulu amin veya katı sorbent materyal solüsyonları kullanıyor. Karbondioksiti serbest bırakmak ve amini yeniden kullanmak için çözelti ısıtılıyor. Bu da çok fazla enerji alıyor. Ayrıca, teknoloji havada bulunan düşük konsantrasyonlarda çalışmıyor. Karbondioksiti doğrudan havadan emmek için özel filtreler kullanarak ticari tesisler geliştiren bir takım şirketler, filtreleri yeniden kullanmak için ısıtıyor.

Yeni sistem sadece elektrik kullandığı için yenilenebilir enerji ile çalıştırılabilir. Cihaz, iki farklı kimyasal bileşikle kaplanmış iki ince, esnek elektrot yaprağı içeriyor. Yükleme sırasında poliakrakinon adı verilen bileşiklerden biri, karbondioksit ile reaksiyona girerek gazı elektrotla birleştiriyor. Boşaltma işlemi karbondioksiti serbest bırakarak tekrar kullanılmasını sağlıyor.

Burada bizlere sunulan fikir, şarj sırasında karbondioksiti temizlemek için bir baca gazı veya hava akımını cihazın içinden geçirmek. Elektrot doygun hale getirildiğinde, cihaz boşaltma moduna geçirilecek ve saf salınan karbondioksit yer altında depolanması veya yakıt gibi diğer kimyasal maddelerin yapımında kullanılmak için sıkıştırılmış olabilecek. Sistem, ele geçirilen tonlarca karbondioksit başına yaklaşık bir gigajoule enerji kullanıyor.

ileri okuma için: thenextweb

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir