MSN, Microsoft’un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü bir portal olarak ziyaretçilerine çeşitli konularda haber ve video içerikler sunan, çevrim içi bir uygulama olarak hayatımızda yer ediyor. Yaşadığımız çağın gereklerine ayak uydurmak isteyen Microsoft, MSN haber portalında yer alan editörlerinin yerine yapay zekâ yazılımı kullanmaya karar verdiğini açıkladı.
PA Media (eski adıyla Basın Derneği) Microsoft’un MSN haber portalındaki haber makalelerini seçen, düzenleyen ve okuyuculara sunan yaklaşık 50 çalışanına bu alanlarda insan istihdamını durdurduklarını ve işlerini kaybedecekleri haberini verdi.
“Tüm zamanımı otomasyon ve yapay zekânın işlerimizi nasıl alacağını okuyarak geçirdim ve işte buradayım – yapay zekâ (AI) işimi aldı.”
-Ekipte çalışan bir personel
MSN, tüm tam zamanlı haber üreten çalışanları ile çalışmaya devam ederken, alınan kararla normalde editörlerin yaptığı anonim kaynaklara atıfta bulunarak trend haberlerini belirleme, başlıkları yeniden yazma, hikayelere fotoğraf ve slayt gösterileri ekleme gibi işleri yapay zekâya devredecek. Ayırca kullanıcıların içeriklerini planlayacak ve oluşturulan içerik takvimlerine göre iş ortağı haber web sitelerine içerik atayacak.
“Tüm şirketler gibi, işimizi düzenli olarak değerlendiriyoruz. Bu, bazı yerlerde daha fazla yatırım yapılmasına ve zaman zaman başkalarında yeniden konuşlandırmaya neden olabilir. Bu kararlar mevcut pandeminin sonucu değildir.”
Microsoft
Süreçte ne kadar az insan varsa, gazetecilik de o kadar azalacaktır
Dünyanın dört bir yanındaki diğer medya ekiplerinin Microsoft’un, haber sitelerini yapay zekâ ile düzenlemesi, kararından etkilenmesi bekleniyor. Makineyle yazılmış hikayeler bir gazetecinin bakış açısına sahip olmayabilir, ancak bordroyu azaltmayı amaçlayan medya sahipleri için kolaylık sunabilir.
Bu sadece gazeteciler için daha az iş anlamına gelmiyor aynı zamanda azalan bir editoryal ürün anlamına da geliyor. Sonuçta makinelerle tartışamaz, onlara duygu besleyemez ve fikirlerini değiştiremeyiz. Kaldı ki AI‘nın nasıl bir hikaye yazdığını keşfettikten sonra verileri gizlemek veya atlamak için manipüle edebiliriz.
Yine de medya şirketlerinin personeli düşürerek maliyetleri azaltmak için teknolojiyi kullanmayacaklarına inanmak naiflik olur. Bu anlamda yapay zekâ gazetecilik için hem bir fırsat hem de bir tehdit olmaya devam edecek.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/bagimsiz-tarafsiz-ve-hizli-habercilikte-yeni-donem-knowhere/”]Bağımsız, Tarafsız ve Hızlı Habercilikte Yeni Dönem: Knowhere[/button]
Kaynak: theguardian