Yapay zekâ geliştirme ve araştırma şirketi olan OpenAI, Dall-E adlı yeni teknolojisini geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdü. Uygulamaya girilen metni anında inceleyip analiz ederek metinde yazan imgenin fotoğrafını kendi çizebildiği gibi halihazırda internette bulunan bir görüntüyü de kullanıcıya sunabilen Dall-E, metin açıklamalarından görüntüler oluşturmak üzere eğitilmiş GPT-3‘ün 12 milyar parametreli bir sürümü olarak tanıtıldı.
Dall-E ile oluşturulmuş birkaç örneği medya ile paylaşan OpenAI’nin kötü niyetli kullanıcılar tarafından nasıl kullanılacağı şimdiden tartışma konusu oldu.
Nasıl Kullanılıyor?
Dall-E’yi kullanabilmek için uygulamaya bir metin girmeniz gerekiyor. Ardından Dall-E girmiş olduğunuz bu metni kendi doğal dil işleme metotları ile algılıyor ve size metnin içinde geçen olay, imge veya şekillerle ilgili görselleri sunuyor. Eğer kütüphanesinde girmiş olduğunuz metin ile ilgili bir görsel varsa ilk olarak ekrana bunlar geliyor ancak tamamen hayal ürünü bir şey yazdığınız takdirde Dall-E bununla alakalı çizimleri ya da tasarımları bulmaya çalışıyor. Google Fotoğraflar‘ın kullandığı anahtar kelime bazlı aramaya benzer bir yapı kullanan olan Dall-E’nin tanıtımını yapan OpenAI uygulamlanın, dilin kompozisyon yapısını araştırarak çok çeşitli cümleler için alakalı görüntüler oluşturabildiğini öngörüyor.

Stok Fotoğrafçılığı Tehlikede
GPT-3’ün yaygınlaşması sonucu birçok muhabir ve yazarın işinden olabileceği konuşulmuştu. Dall-E ise stok fotoğrafçılığı ile uğraşanlar için büyük bir tehdit olarak görülüyor. Sıradan bir stok fotoğrafçısının, istenilen fotoğrafları saniyeler içinde üretebilen ya da bulabilen bir yapay zekânın karşısında çok fazla şansı kalmayabilir. Google Maps gibi dünyanın neredeyse her noktasının fotoğraflarını kaydeden bir sistem ile eş zamanlı çalışması durumunda Dall-E dünya üzerinde bulunan tüm resimleri anında önünüze sunan akıl almaz bir görsel kütüphane haline gelebilir. Henüz OpenAI, uygulamanın tekniklerini açıklayan bir rapor yayınlamadığı için Dall-E’nin makine öğrenmesini nasıl ve ne şekilde kullandığı bilinmiyor. Ancak yapay zekânın GPT-3’ün kullandığı doğal dil işleme metotlarına benzer bir yapıya sahip olduğu tahmin ediliyor.
Yalan Haberlerin İnandırıcılığı Artabilir
OpenAI’nin ses getiren yapay zekâsı GPT-3 kendi içeriklerini yazabiliyor. Medyada GPT-3’ün yalan haber üretmede kullanılabileceği üzerine tartışmalar sürerken OpenAI’nin yeni geliştirdiği Dall-E bu tartışmaları alevlendirebilir. OpenAI’nın bu iki yapay zekâsı kendi haberlerini yazdıktan sonra haberde geçen olayların fotoğraflarını da kendi başına çizip medyaya sunabilir. Yalan haberin görsellerini anında oluşturabilen Dall-E, kötü niyetli kullanıcıların olmamış bir haberi sanki gerçekleşmiş gibi sunmasına olanak sağlayabilir. Her ne kadar gelişen medya okuryazarlığı sayesinde birçok insan güvenilir kaynaktan olmayan haberlere mesafeli yaklaşsa da görsellerle desteklenmiş bir haberin inandırıcılık seviyesinin çok yüksek olacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Kaynak: AI News