H2L isimli Japon teknoloji girişimi, kullanıcıların metaverse evreninde fiziksel duyuları hissetmesini sağlıyor.

On yıllık teknolojik bilgi birikimine sahip şirket, insan kaslarının esnekliğini kavramak üzere araştırmalar yaparken kol bandına benzer bir ürün geliştiriyor. Bu ürün ile birlikte kullanıcı metaverse evrenindeki avatarıyla eşleşebiliyor.

Duyu nasıl aktarılıyor?

H2L teknolojisi, bir topu yakalama veya cildi gagalayan bir kuşun yarattığı hisleri taklit etmek için elektrik stimülasyonu kullanıyor.

“Acı hissetmek, metaverse evrenini artan mevcudiyet ve acı duygularıyla gerçek bir dünyaya dönüştürmemizi sağlıyor.”

CEO ve Kurucu Ortak Emi Tamaki

Tamaki, genç yaşlarda doğuştan kalp rahatsızlığına bağlı bir hastalık sonucunda ölüme yakın bir deneyim yaşadığını ifade ediyor. Bu tecrübe sonrası haptik alanında çalışmaya başlayan araştırmacı, hastanede bulunduğu süre zarfında fiziksel deneyimin bilgisayarlarla ilişkilendirilmesine izin verecek bir teknoloji yaratma fikri geliştirmiş. Tokyo Üniversitesi’nden mühendislik alanında doktora derecesini almasıyla birlikte H2L isimli teknoloji girişiminin kurucu ortağı olmuş.

“Hayatın değerli olduğunu fark ettim ve o sırada araştırma yapan kimse olmadığı için gerçekten araştırmak istediğim yeni bir alanda çalışmaya karar verdim.”

CEO ve Kurucu Ortak Emi Tamaki

Dokunma duyusu ile ilgili dokunsal teknolojilerde araştırmacı olan Tamaki, teknolojinin sanal dünyadaki olayları gerçek hayatta hissetmek için kullanılabileceğini vurguluyor. Kalp rahatsızlığı nedeniyle kas gelişimi sorunu yaşayan araştırmacı, benzer problemlere sahip insanlar için dijital deneyimin boyutunu genişletmek istiyor. Tamaki’nin hayalindeki teknoloji, etkinlik sanal dünyada yaşanırken kullanıcıyı çocukluğuna götürecek hissi yaşatmak üzerine inşa edilmiş. Örneğin, ebeveyni ile top atmaca oynayan bir çocuğun topu fırlatma ve yakalama ile ilgili duyuları hissetmesini sağlamak gibi diyebiliriz.

İleriye yönelik amacı ise oldukça özgürlükçü olan araştırmacı, dijital ağlar ve elektronik cihazlardaki gelişmelerle birlikte H2L ürünlerinin sayısız uygulamaya sahip olmasını beklediği 2029 yılına kadar insanları uzay, beden ve zaman açısından her türlü kısıtlamadan kurtarmayı hedefliyor. H2L büyük teknoloji şirketleri sektöre yoğun olarak yatırım yaptığı için, gerçek dünya ile meta evren arasındaki bulanık sınırdan yararlanan bir şirket olarak varlığını sürdürüyor.

Hatırlarsanız sosyal medya devi Facebook geçtiğimiz Ekim ayında sanal dünyalar inşa etmeye odaklandığından marka ismini Meta olarak güncellemişti. Tüm bu gelişmelerin ışığında Meta, Kasım ayında dokunsal titreşimli bir eldiven geliştirdiğini duyurdu. İspanyol start-up OWO ise kullanıcıların değişken sesleri ve hisleri hissetmelerini sağlamak için sensörlerle donatılmış bir ceket geliştirdi. H2L’ye dair detaylar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Kaynak: financial times, newyorkpost

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.