Farklı ülkelerin birçok farklı şehrinde yüzlerce farklı otomotiv şirketi (Sadece Kaliforniya’da 55 farklı şirket) otonom araçları için deneme sürüşü izni aldı ve bir süredir geliştirmelere devam ediyor. Tüm bunlar yaşanırken ve biz birkaç yıl içinder, uyurken rahatça seyahat edebileceğimiz kişisel araçlarımızı hayal ederken henüz otonom araçlar için bir Google maps bulunmuyor.

Bu eksikliği gören mapper.ai isimli San Fracisco merkezli bir girişim, şirketlerin isteği üzerine bölgelerde 3B haritalandırma yapıyor. İstenen özel bölgeler için yerel sürücülerle ([tooltip tip=”Arabası olan herhangi bir insan olabilir. Nasıl başvuru yapılabileceğine dair herhangi bir bilgiye ulaşamadık”]freelance[/tooltip]) iletişime geçen ve 350 dolarlık haritalandırma kitini sağlayan mapper.ai, sürücülerin aynı zamanda Uber ve Lyft gibi araç paylaşım uygulamaları için de çalışmasına müsaade ediyor. Şirketin, sürücülerine 1 mil için 3 dolar ödediği söyleniyor ki aynı durumda Uber sadece 1 dolar ödeme [tooltip tip=”Türkiye’deki standartlar konusunda bir bilgiye erişemedik”]yapıyor[/tooltip].

Herhangi bir şirketin belirli bir bölge için istediği 3B haritayı 24 saat içerisinde hazırlayabilen mapper.ai bu haritaların neden Google maps, Apple maps veya Here gibi haritalardan çok farklı olduğunu bu blog yazısında   açıklamış. İnsanlar için düzenlenen haritaların aksine otonom araçların hangi şeritte olduğuna dair net bir bilgiye ihtiyaç duyacağını, viyadük veya üstyol gibi durumlarda aracın alt katta mı yoksa üst katta mı olduğunu anlayabilmesi ve GPS’in az çektiği durumlarda bile aktif kalabilmesi gibi avantajları sıralayan blog yazısı aşağıdaki videoyla görsel destek sağlamış.

Şirketler şu anda sadece birkaç şehirde özerk araçları test ediyor olsalar da, Mapper CEO’su ve kurucu ortağı Nikhil Naikal, denemelerin düzinelerce şehre yayılacağını ve önümüzdeki yıl veya iki yıl içinde binlerce mil yayılacağını düşünüyor. Otonom araç sensörleri üzerinde çalışmış ve on yıldan fazla bir süredir harita çizen Naikal, “Bu makine haritaları henüz büyük ölçekte inşa edilmedi” diyor. “Dünyanın her yerinde başkalarından daha hızlı bir şekilde oluşturma misyonumuz var, böylece herkese satabiliriz”

Kaynak: TechnologyReview

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir