Mahkemelerde insan hayatı söz konusu olduğunda karar verme noktasında jürilere çok büyük görev düşüyor. Konuşma şansı bulacağınız çoğu jürinin de belirteceği üzere mahkeme salonlarında sunulan belgelerden veya tanık ifadelerinden birinin suçlu olup olmadığını belirlemek hiç de kolay değil. Araba kazalarından veya cinayet suçlarından açılan davalarda olay yerinde bulunup o an deneyimlenemediğinden yanlış karar verme ihtimali ise oldukça artıyor. Peki bu soruna nasıl bir çözüm bulunabillir? Korkularınızı yenmekten sizi sanal seyahate götürebilmeye kadar farklı alanlarda kullanım alanları bulunan sanal gerçeklik (VR) teknolojisi bu soruna çözüm oluyor.
Jüriler Sanal Gerçeklik ile Daha Doğru Karar Verebilecek
Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre mahkeme salonunda sanal gerçeklik kullanılması ile jürilerin araba kazası ve cinayet mahalli gibi yerlere sanal olarak gitmeleri ve suç anını deneyimlemeleri sağlanacak. University of South Australia (UniSA) araştırmacıları, hukuk uzmanları, polis ve adli bilimcilerden oluşan bir ekip, VR kullanan jüri üyeleri ile olay yerindeki fotoğrafları kullanan jüri üyelerinin kararlarını kararlaştıran bir deneme gerçekleştirdiler. Bu denemede bir vur-kaç olayı simüle edildi. Peki sonuç ne oldu? Bu çalışma sonucunda VR’ın hukuk alanında kullanımının fazlasıyla umut verici olduğu görüldü. Çünkü sanal gerçeklik kullanan jüri üyeleri olayları daha iyi hatırlıyor ve daha tutarlı kararlar veriyordu. Katılımcılar, sanal gerçeklik ile olay yerindeki önemli şeyleri daha rahat hatırlayabiliyorken fotoğraflar ile bunun sağlanması daha zor oluyor.
Sanal gerçeklik, olayların sırasını bir araya getirmek için fotoğrafları kullanmaktan önemli ölçüde daha az çaba gerektiriyordu.
Andrew Cunningham, UniSA’nın araştırma merkezinden
Bu, etkileşimli teknolojinin daha adil ve tutarlı kararlara yol açabileceğine ve mahkeme salonlarının geleceği olabileceğine dair kesin kanıtlar sağlıyor.
Andrew Cunningham, UniSA’nın araştırma merkezinden
Bu yeni teknoloji, jürilere bir olay sahnesinin gerçekçi izlenimini çok etkili bir şekilde yansıtıyor. Ancak bu teknolojinin dezavantajları bulunmuyor değil. Yeni sistem çok pahalı olduğundan yaygın kullanımı zorlaşıyor. Sanal gerçekliğin kullanım alanına bir yenisini daha ekleyen bu gelişme ile mahkeme salonlarında daha tutarlı kararlar verme yolunda ve böylelikle hukuk alanında önemli adımlar atılabilir. Bu içerikten de anlayabileceğimiz üzere sanal gerçeklik artık birçok meslek alanında kendine yer bulmaya devam ediyor. Öyleyse diyebiliriz ki mesleklerin birçoğunda yıkıcı teknoloji ve insan iş birliğinin örneklerini görmeye devam edeceğiz. Çoğu mahkeme salonunda VR başlıklarını görmemiz ise an meselesi gibi duruyor.
Kaynak: Tech Xplore