İnsanlık tarihinin aydınlatılması için dönemin insanlarının yaşam biçimi, düşünme şekli hakkında ipucu veren sanat eserlerinin çözümlenmesi, birbiriyle ilişkili eserlerin keşfedilmesi de bir hayli önemli.

Kamera öncesi dönemde bir insanın veya bir enstantanenin aktarılması, daha da önemlisi bunların çoğaltılması için tek yöntem el çizimiydi. Dahası, sanatçılar kendi resimlerini veya başkalarının resimlerini şablon olarak kullanmayı tercih ediyordu. Bu da, benzer resimlerden yüzlercesinin bulunabileceği anlamına geliyor.

Çek Teknik Üniversitesi’nden Tomas Jenicek ve Ondrej Chum sanat tarihini aydınlatabilmek adına benzer pozlara sahip olan görselleri bir araya topladıkları machine vision (yapay görme) kullanarak 37 bin eski resim içeren The Gallery of Art isimli veri seti içerisindek bağlantıları tespit etmeyi denedikleri bir çalışma yayınladı. Araştırmacılar, bu algoritma olmadan asla tespit edemeyecekleri bağlantıları bulduklarını aktardı.

Kaynak: TechnologyReview

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir