90’lı yılların sonu 2000’li yılların başına kadar Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde maaşların elden verildiğini biliyor muydunuz? Devlet görevlilerinin banknotları elinize tek tek saydığı bir anı hayal etmek çok güç görünse de yalnızca 20 yıl öncesine kadar süreç böyle işliyordu. 2000’li yıllarla birlikte maaşlar banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Şimdi, yani 2020’li yılların başında, maaş yatırma yönteminde yepyeni bir sayfa aralanıyor.
Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, 11 Şubat Perşembe günü yapılan belediye toplantısının ardından resmi Twitter hesabı üzerinden aldıkları yeni kararı duyurdu. Artık Miami Belediyesi çalışanlarına Bitcoin ile ödeme yapacak ve şehir hazinesine yatırımlar Bitcoin üzerinden gerçekleşecek. Ayrıca Miami’de yaşayanların emlak vergilerinin veya şehir ücretlerinin tamamının ya da bir kısmının kripto para ile ödenebilmesine izin verildi.
Exploring:
• State legislative priority
• Paying employees in Bitcoin
• Investing City treasury in BitcoinWe got it done ✅ pic.twitter.com/88laGvVbEG
— Mayor Francis Suarez (@FrancisSuarez) February 12, 2021
“Şehir olarak Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmiş olduk. Bu sayede ileride BTC ’ye yatırım yapmamız mümkün hâle gelecek. Miami Belediye Komisyonu’ndaki herkese çok teşekkür ediyorum. Artık şehrimiz geleceği kucaklıyor.“
– Francis Suarez
Bu hamle riskli mi, yoksa yerinde mi?
Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın yatırım yaptığını duyurmasının ardından 48 bin dolar seviyesine dayanan Bitcoin için Miami Belediyesi’nden yapılan açıklama hayli önemli görünüyor. Çünkü bu hamle kripto para kullanımının gerçek hayatta yaygınlaşması anlamına geliyor. Öneriler, komisyonda 4’e 1 oyla kabul edildi. Ancak birçok kişi bunun riskli bir adım olabileceğini düşünüyor.
Komisyon üyelerinden Manolo Reyes, Suarez’in önerisinin “zamanın ilerisinde” olduğunu fakat yine de riskleri analiz etmeden uygulamaya geçilmemesi gerektiğini söyledi.
Sorumuza dönecek olursak, bu hamle riskli mi yoksa yerinde mi? Sizi bilemeyiz ama bizim cevabımız “Kim bilir?” oluyor. Riskli mi, yoksa yerinde mi süreçle birlikte tecrübe edeceğiz. Ödemelerin zamanında ve sorunsuz yapılması, çalışanların maaşlarını günlük hayatta problemsiz harcayabilmesi gerekiyor. Şimdiden bu hamle riskli ya da yerinde hükmüne varmak doğru görünmüyor ama kesinlikle heyecan verici olduğu değerlendirmesini yapabiliriz.
Yazının başında bahsettiğimiz maaşların ödenme yönteminin 20 yılda geçirdiği evrimsel süreci birçoğumuz yaşayarak tecrübe etmiş olsak bile değişimin boyutları kulağa halen şaşırtıcı geliyor.
Geleceği kucaklamak istediğini söyleyen ve değişimden yana olduğunu belirten bir belediye başkanının cesur hamlesini ilgiyle takip edeceğiz.