Yaşadığımız iklim değişikliği krizinin dikkat çekici noktaya ulaşması ile paralel olarak karbon emisyonunu azaltan elektrikli araç teknolojileriyle tanışma fırsatı bulduk. Otonom ve elektrikli araçların kullanımının ciddi bir şekilde arttığı ülkelerde yeni problemlere yeni çözümler üretmemiz gerekiyor. Bu problemlerden birisi de görme kaybı olan, trafiğe bisikletle veya scooter ile katılan insanların kendilerine yaklaşan elektrikli araçların sesini duyamıyor olması. Çünkü konvensiyonel içten yakmalı motorlu araçların aksine elektrikli araçlar belirli bir hıza ulaşana kadar neredeyse hiç ses çıkarmıyor.
Bir süredir 200 kadar elektronik otobüs ile pilot uygulaması gerçekleştiren Londra belediyesi, 20 km/saat hızın altında ilerleyen araçların hiçbir ses çıkarmamasından dolayı otobüslere bir ses eklemeye karar verdi. Birkaç aydır birlikte çalışan belediyenin ilgili birimi (TfL – Transport for London) ve Zelig Sound’un ortak ürünü ise aşağıdaki ses olmuş.
“Ritmik olması ve bir işaret sesi amacı görmesi yaklaşımı daha önce göz önünde bulundurulmamış bir şeydi. Müziğe ve ses sanatlarına ilgili insanların bile takdir edeceği kadar zarif ama sürekli bir döngü içerisinde olabilecek bir ses olmasını istedik” -Zelig Sound
Yaklaşık 8000 otobüslük bir filoya sahip olan Londra Belediyesi’nde şu an için sadece 200 elektrikli otobüs bulunuyor olsa da bu sayı Avrupa’da bir belediyenin sahip olduğu en fazla elektrikli otobüs sayısı.
ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışmasına göre insanların bir elektrikli araç veya hybrid motorlu araç tarafından çarpılma oranı konvansiyonel motora sahip araçlara göre %40 daha fazla. Bunu da göz önünde bulunduran belediye ve müzik şirketi vakıfların da fikrini alarak tasarladığı bu özel sesi; farklı rotalarda farklı zamanlarda (bazıları Ocak ayından itibaren bazıları Mayıs ayından itibaren) başlamak üzere 100 araç ile test edecek.
Yeni teknolojilerle birlikte nelelerle karşılaşacağımızı, nelerin bizi beklediğini kestirebilmek imkânsız. Her devrim, yıkımın yanında yepyeni fırsatlarıyla gelir. Yazı, elektrik ve bilgisayar gibi icatların bizi bugünlere getirebileceğini hiç tahmin edemediğimiz gibi; yapay zekânın, blockchainin ve sanal gerçekliğin de nasıl bir dünya yaratacağını tam olarak kestiremiyoruz. Kesin olan bir şey varsa o da insanoğlunun bugüne kadar her döneme ayak uydurmayı başarabilmiş olması.
Arabaların icat edildiği dönemde aslında atların yollara bıraktığı gübrelerden kurtulabilmenin bir yolu aranıyordu. Biz ise bugün elektrikli araçları icat edip, içerisine bir ses yerleştirmemiz gerektiğini fark ediyoruz. Belki birkaç yıl sonra otobüse bile ihtiyacımız kalmayabilir.
Bir grup yazılımcı/girişimciyi odağına alan #SiliconValley dizisinin tasviriyle; hayalini kurduğumuz ve bugün blockchain ile temellerini attığımız merkeziyetsiz, peer to peer internet. pic.twitter.com/6oVjvcfTIE
— Gelecek Burada (@gelecek_burada) September 15, 2018
Kaynak: WIRED