Bilim insanlarının oluşturduğu uluslararası bir ekip, uzaktan kontrol edilebilen cyborg hamam böcekleri geliştirdi.
Afet bölgesinde bir hamam böceği hayatınızı kurtarabilir mi? Muhtemelen böyle bir senaryo bir anda tüm dünyayı böcek fobisinden kurtarabilir. Bu bir bilim kurgu şakası değil, sinir sistemlerine elektronik aksam entegre edilen cyborg hamam böceği ordusu gerçekten bu yazıda bizimle beraber. “Ne gereği vardı?” sorusunu çarpıcı bir şekilde akıllara getiren bu gelişmenin tamamıyla iyi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı belirtiliyor. Yoksa gerçekten insanlığı alt edecek bir cyborg robot ordusu, cyborg hamam böceği ordusundan çok daha tercih edilebilir olabilir.
Cyborg hamam böcekleri hangi ihtiyaca yönelik geliştirildi?
Araştırmacılar, 6 cm uzunluğa kadar büyüyebilen Madagaskar hamam böceklerinin sırtına şarj edilebilir pillerle çalışan kablosuz kontrol modülleri yerleştirdi. Bu modüller sayesinde hamam böceklerini uyaran araştırmacılar, onlara nereye gidecekleri konusunda direktif vermeyi başardı. İnsanların fiziksel olarak bulunamayacağı bölgelere erişebilmeleri açısından arama kurtarma çalışmalarında önemli rol oynayacakları öngörülüyor.
Cyborg hamam böceklerinin sırtına yerleştirilen güneş pilleri, araştırmacıların uzaktan şarj sorununu ortadan kaldırdı. Riken Üniversitesi’nde kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Kenjiro Fukuda güneş pili kullanımının verimliliğini “Vücuda monte edilen ultra ince organik güneş pili modülü 17.2 mikrowatt’lık bir güç çıkışına ulaşıyor. Bu veri, mevcut son teknoloji enerji toplama cihazlarının canlı böcekler üzerindeki güç çıkışından yaklaşık 50 kat daha fazla.” şeklinde açıkladı.
İlginç bir bilgi daha verelim mi? İnsanların ulaşamayacağı yerler için tasarlanan cyborg böcekler için belirli bir türün tercihinde kanatlı olmamaları belirleyici oldu. Her ne kadar fiziksel olarak uyarılsalar da, belirli bir düzen içinde hareket edebilmelerini sağlamak adına böyle bir seçim yapılmış olabilir.
Afet bölgelerinde cyborg böcek hattı
Özellikle arama kurtarma faaliyetlerinde yer almaları amaçlanın cyborg hamam böceklerinin bir Japon devi olan Riken tarafından geliştirilmesi tesadüf değil. Türünün ilk örneği olmayan çalışmanın temeli Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki böcek kontrol deneylerine dayanıyor. Bulundukları yerin bir deprem bölgesi olmasını göz önünde bulunduran Riken, bir gün göçük altı gibi tehlikeli alanlara robotlardan çok daha verimli bir şekilde girebilen cyborg böceklerin zorlukların üstesinden gelmesini amaçlıyor.
Peki arama kurtarma çalışmalarında gerçek hamam böcekleri yerine normal robotlardan yararlanılamaz mıydı? Ekip bunu enerjinin verimli kullanımı ile açıklıyor. Küçük robotların bataryalarının çok hızlı tükenmesi keşif sürelerinin kısalmasına neden oluyor. Zorlu bir alana gönderilen robot hedefine ulaşamayabilir ya da geri dönüş yolunda birden tükenebilir. Bu noktada bir cyborg böceği en önemli artısı hareketi için herhangi bir bataryadan güç beklememesi. Böcekler kendi doğalarına uygun bir şekilde hareket ediyor, bu sayede büyük oranda güç tasarrufu sağlanıyor. Yapılacak tek şey nereye gitmeleri gerektiğini söylemek. Geçtiğimiz aylarda yumuşak robotik alanında yeni bir gelişme olan ve ölü örümceklerin dönüştürüldüğü nekrobotları görmüştük.
Ekibin başarısı parlak ve fikri kahramanca olsa da, cyborg böcek teknolojisi kötü amaçla kullanılamaz mı? Akla gelebilecek her yere kolayca girebilen ve hızla ulaşan böceklerin uzaktan yönlendirilme fikri manipülasyondan pek de uzak gibi gelmiyor. Uzaktan kumandalı cyborg böcekleri konu alan bir filmi ilk yapan şimdiden ekmeğini yer diyebiliriz.