Pandemi sürecinde hisse senetleri ve kripto paralara talep giderek arttı. Ülkeler koronavirüs gölgesinde oluşan durgunluğu gidermek için para basarak destek paketleri açıkladılar. Para basmanın etkisiyle artan enflasyona karşı insanlar daha kıt varlıklara yöneldiler. Kripto paraların en büyüğü olan Bitcoin ise arzının sınırlı olması ile dönemim yıldızı oldu. 

Kripto para deyince akla gelen ilk ülkelerden birisi Türkiye. Bu durumun en büyük sebeplerinden birisi olarak, insanların değersizleşen para biriminden kaçması gösteriliyor. Bu konuda, Türkiye’de kripto paraların bilinirliği üzerine yapılan araştırma bize yol gösterici olabilir. 

Türkiye’de Kripto Para Bilinirliği Araştırması

Haziran 2021’de yapılan araştırmaya göre Türkiye’de her 10 kişiden 7’si kripto paraları duyduğunu söylüyor. Bir önceki yıla göre kripto paralarla işlem yapanların oranı 11 kat arttı. Her ne kadar erkeklerin kripto paralara daha ilgili oldukları söylense de kadınların oranı bir hayli yüksek. Kripto parayı duyanların oranı kadınlar ve erkekler arasında neredeyse eşit durumda. Araştırmaya göre kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 4’ü kadınlardan oluşurken; 6’sı ise erkeklerden oluşuyor. Geçtiğimiz yıl bu oran 10’da 2 idi.

Kripto Varlık Yasası ve Kripto Varlık Çalıştayı

Son zamanlarda dolandırıcılık faaliyetlerinin ve vergi ihtiyacının artmasıyla kripto paralara odaklanan bir yasa hazırlamak önem teşkil etmeye başladı. Kulis bilgilerine göre yetkililer daha kapsayıcı bir yasa teklifi yapmak yerine yasaklayıcı bir yol izliyor. 

Sosyal medyada dolaşan taslağa göre kripto paraları sadece belirlenmiş bazı merkezi borsalar üzerinden kullanabileceğiz. Bu yöndeki çalışmanın amacı her ne kadar kripto paraların yasa dışı kullanımını engellemek olsa da; kripto paraların felsefesinde yatan blockchain teknolojisine ters düşüyor.

Yetkililerin kripto piyasasına olumsuz yaklaşımından rahatsız olan sektör öncüleri, Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı’nı kurdu. 11 Şubat’ta başlayan çalıştayda 6 farklı alanda çalışma grubu görev alacak. Çalıştayın resmi Twitter hesabından anlık paylaşımlar da gerçekleştiriliyor.

Çalışma grupları şöyle olacak:

Hukuk Çalışma Grubu

Hukuk Çalışma Grubu, blockchain ile ilgili hukuki güvenlik için taslak hazırlanmasına ve ülkemizin yatırım ortamının iyileştirilmesinin önünde engel olan hukuki sorunları tespit etme üzerinde çalışacak. 

Uluslararası blockchain ve Kripto ekosistemi için hukuksal olarak güvence altına alınması üzerinde rapor hazırlayacak.

Teknoloji Çalışma Grubu

Blockchain ve Kripto Para Ekosistemi 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri olarak görülüyor. Tüm dünyada son yıllarda teknoloji hiç olmadığı kadar hızlı ilerliyor. Bununla beraber insanların üretim ve tüketim alışkanlıkları da değişiyor. 

Teknoloji Çalışma Grubu, blockchain alanında yeni iş olanaklarının ve istihdamın artması açısından nelerin yapılabileceği üzerinde çalışacak.

Finans Çalışma Grubu

İş gücü ve sektör değişimi ile beraber banka, borsa, vb kurumların ekosisteme dahil olması müşteri kitlesini çoğaltır. Her ne kadar ülkemizde birçok özel banka blockchain alanında çalışma yapıyor olsa da; yasalar tam olarak belli olmadığı için entegre olamıyor. Aynı şekilde fintech şirketlerinin kripto para alanında çalışmalarının askıya alınması; ödemelerde kullanılmasının önünde sorun teşkil ediyor. Finans Çalışma Grubu ülkenin gelişimi açısından gerekli maddeleri oluşturup yasa tasarısına katkı sağlayacak.

Sektör Temsilcileri Çalışma Grubu

Kripto paralar sadece al sat işlevi bulunan varlıklar değil. Gün geçtikçe birçok yeni kullanım alanı da oluşuyor. Sanatçıların bu sektöre yoğun ilgi göstermesiyle birlikte NFT pazarları genişlerken, bunun yanında NFT’lerin en önemli kullanım alanlarından birisi olan Metaverse’e de ilgi arttı. Sektör Temsilcileri Çalışma Grubu ise kripto paraların yanında diğer blockchain alanlarında da çalışma yapacak.

Kripto Varlık Tanımlamalar Grubu

Ülkemizde kripto paralar bazı kesimlerce hâlâ sanal para veya dijital para olarak tanımlanıyor. Blockchain alanındaki birçok terimin Türkçe karşılığı bulunmuyor. Bununla birlikte yetkili devlet kurumları kripto paraları değerli varlık sınıfına almıyor. 

Kripto Varlık Tanımlamalar Grubu, blockchain teknolojisi ile ilgili tanımlamaları kapsamlı ele almak ve sonradan bu tanımlamalara bağlı olarak yaşanabilecek çeşitli konulardaki uyuşmazlıklar için çalışmalar yapacak.

Sivil Toplum Dayanışma ve Politika Yapıcıları Grubu

Kripto para sektöründe ortak çalışmalar daha çok topluluklar tarafından yapılıyor. Topluluklar fiziki ortamlarda çalışmalar yapmak yerine sanal iletişim uygulamalarını kullanıyor. Web3 alanında online çalışmalar yapan bir topluluk geçtiğimiz günlerde  Web3 Teknolojileri Derneği adı altında Ankara’da dernekleşti. Sivil Toplum Dayanışma ve Politika Yapıcıları Grubu ise çalıştayı STK ve Kamu nezdinde duyurma görevini üstlenecek.

Çalıştay Çalışma Grupları’nın verdiği kararları; yakında Meclis’e yasa tasarısı olarak sunulacak Kripto Varlık Yasa’sında kanun koyuculara destek amacıyla sunacak.

Yazar: Abdullah Öztürk

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.