3 boyutlu yazıcıların kalitesi her geçen gün artarken bu kişisel fabrikaların evlerin varsayılan bir öğesi olma olasılığı da o kadar artıyor. SLA adını verdiğimiz baskı türünün ev kullanıcısı için biraz zahmetli ve nispeten beceri isteyen bir baskı tarzı olmasından dolayı evlere giren yazıcılar genelde FDM. Ancak, başta Kickstarter olmak üzere hergün yeni, iddialı bir SLA yazıcı görebiliyoruz.
İstediği fonun 4 katına şimdiden ulaşan T3D isimli yazıcı; koruma kapağı gerektirmemesi ve mobilitesi ile bu konuda iddialı yazıcılardan biri.SLA yazıcıların biraz zahmetli olmasının ana sebebi kullandığı UV lazerin insanlara zarar verme ihtimali ve kendi işini de tam yapabilmesi için karanlık ortam gerektirmesi idi. Ancak T3D üreticisi; kendi özel patentli ‘açık hava’ reçinesi ile bu gereksinimi ortadan kaldırdığını ve gün ışığında bile baskının alınabileceğini söylüyor. Bu yazıcı, ışık kaynağı olarak yerleştirilen telefon veya tabletin ışığını kullanıyor.
Baskı alabilmek için yapılması gerekenler oldukça basit; uygun tasarım dosyasını bulmak, uygulamada açmak ve telefonu/tableti yazıcıya yerleştirdikten sonra reçineyi dökmek. 360 derece tarama özelliği de sunan, modüler ve açık kaynak bir sisteme sahip olan yazıcı ile telefon kullanarak 106mm X 76mm X 85mm ölçülerinde renkli baskı alabilirken, tablet kullanarak 160mm X 76mm X 85mm ölçülerinde renkli baskı alınabiliyor. Kolayca taşınabilir olması ve mekan fark etmeksizin baskı imkanı vermesi üzerine yatırım yapılan cihazın araba çakmaklığına uygun bir güç kablosu dahi bulunuyor. Sonuç olarak ihtiyaç olunan iki önemli şey var: Elektrik ve akıllı bir cihaz.
Ben yazıda kendisinden SLA yazıcı olarak bahsettim ancak Kickstarter sayfasında Technology kısmında “MVP (Mobile Visible-Light Printing)” olarak nitelendirilmiş. Araştırmama yapmama rağmen MVP konusunda bir bilgiye ulaşamadım ve tecrübelerime göre yazıcı SLA’ye çok benziyor. Yazıda da belirttiğim gibi tek farklı noktaları T3D’nin UV lazer yerine akıllı cihazın ekranını kullanması.