Gelecek haberciliği dikkat çekici olsa da birçok yönüyle falcılıktan öteye gitmekte bir hayli zorlanıyor. Bugün burada oturmuş yüzyıllar sonrasını hayal ederken aslında 3 yıl sonrasının Nevşehir’ini bile tasvir etme gibi bir kabiliyetimiz bulunmuyor. Ancak, vazgeçmek yerine bu konuda daha yetkin olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Futuretimeline.net ismi altında toplanan komünite, fütürist Wlliam James Fox tarafından 2008 yılında kurulan bu siteyi yaşatmaya, geleceği hep beraber tahmin etmeye karar vermiş. Geleceği düşünmek biraz fal bakmaya benzese de büyük ülkelerin ve büyük şirketlerin geleceğe dair planlarını bilmek bile bize bir şeyler katabilir. NASA’nın on yıllar sonra tamamlanması gereken görevleri, ülkelerin doğum tarihleri, tıp alanında bazı sorunların çözümler için ön görülen tarihler ve daha birçoğunun tek bir platformda toplanıyor olması oldukça ilgi çekici.

İncelerken bir bilim kurgu kitabı profesyonelliği hissettiren içeriklere sahip olan futuretimeline.net’te hem yüzyıllara ve yıllara göre arama yapabilirken hem de günümüzde yaşanan gelişmelerin aktarıldığı blog kısmına göz atabiliyorsunuz.

Şöyle 2020’li yıllara bir göz atalım: (Sadece gözüme çarpan birkaç tanesini seçtim. Çok daha fazlası burada)

2020-2040: Kuzey Kutbu’nda buzlar yok oluyor.

2020-26: Öklid Uzay Teleskobu, karanlık madde ve karanlık enerjiye dair yeni bulgular ortaya koyuyor

2020-25: Sağırlık için gen tedavisi

2020: Düşünce yöntemi ile yazma | Genetik mühendisliği ürünü “süper” muzlar | Amerika’da gökyüzünde 30.000’e yakın drone geziniyor. Playstation 5 piyasaya sunuluyor

2021: Mars’a ilk Arap görevi | Terrafugia TF-X isimli uçan araba piyasaya sunuluyor | Kalbosuz elektrik kritik kütleye ulaşıyor

2022:  Hindistan dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi haline geliyor |  Çin’in ilk uzay istasyonunun inşaatı tamamlanıyor

2023: Mars’tan örnek getirme görevi tamamlanıyor | Türkiye 100. yılını kutluyor  | Luna 27 Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yapıyor

Biraz daha ileri gidip 2200’lü yıllara bakmak istedim. 2220 yılında Moore Yasası’nın fiziksel limitine ulaştığına dair haber dikkatimi çekti ve okuduğumda da oldukça etkilendim. Sadece son iki paragrafı aktarmak gerekirse:

“Süper AI beyinlerinin en büyüğünü bile zorlaşmış olan en ciddi sorunlardan biri ısı yönetimi problemiydi. 21. yüzyılın başlarında, bu kadar büyük miktarda bir hesaplama gücü üretmek, termonükleer bir patlamanın eşdeğerini üretebilirdi. Ancak, bunun ve diğer zorlukların teknik düşünceleri nihayetinde yeni fiziğe dayalı olarak çözüldü.

2220 yılına gelindiğinde, bu “computronium” biçimi ana akım kullanım için büyük ölçüde mükemmel hale getirilmiş, bazı egzotik madde biçimleriyle deneyler devam etse de, ve performans ve enerji verimliliğinde daha fazla kazanım ortaya çıkarmaya çalışılıyordu. Mesela, Güneş Sistemi’nin büyük bir kısmı, asteroit yığınlarına ve ayların yüzeyine gömülü sinir ağları sayesinde, “akıllı” kayalara dönüşüyor.”

 

Her ne kadar ilkel tasarımı ile ilk bakışta aksini gösteriyor olsa da futuretimeline.net, hem geleceği merak edenler hem de bilimkurgu okuma alışkanlığına sahip insanlar için oldukça ilgi çekici bir içerik sunuyor.

Kaynak: Barış Kardeş

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir