Adım adım dijitalleşmeye uzanan yolculuğumuzda yalnızca yetişkinler değil çocuklar da bu dönüşümden kendilerine düşen payı alıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren telefon, tablet gibi akıllı teknolojilere sahip araçlarla tanışıp pek çoğumuzdan iyi kullanır hale geliyorlar. Merak duyguları yüksek olan çocuklar için bu araçlar keşfetmenin en erişilebilir ve en eğlenceli yollarından biri oldu. Ancak bu araçlar çocuklarla buluştukları noktada ebeveynler için bazı endişeleri de beraberinde getiriyor.

Çocukların gelişimsel süreçlerinde teknolojinin olumlu yanlarından faydalanarak pek çok beceri kazanabileceği gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Oyun çağında olan miniklerin keşfetme ve deneme arzularını oyunla birleştirebilecekleri kodlama faaliyetleriyle onları destekleyerek bu durumu bir fırsata çevirebiliriz. Bu amaçla tasarlanmış dijital uygulamalardan biri de Roblox. Dijitalleşmeyle tanışıp çıkacakları kodlama yolculuğunda çocuklar gelecek eğitimleri için kendilerine önemli algoritmik ve analitik düşünme, tasarım, programlama ve bunların yanı sıra pek çok sosyal beceri kazandırabilir.

Kodlayan Çocuk Üreten Nesil

Kodlama ve oyunu birleşitirip 3B platformlarda çocuklara hayal edip, tasarlayıp, paylaşma olanağı sunan Roblox, ebeveynlerin endişelerine de cevap vererek filtreleme konusunda titiz davranıyor ve ebeveynlerin kendilerinin belirleyebileceği özellikler ekleyerek çocukların dijital ortamlarda güvenliğini sağlıyor. Çocuklara kodlamayla kendi oyun alanlarını tasarlayıp bunu başka oyuncularla da paylaşma fırsatı sunuyor. Tamamen minik kardeşlerimiz için tasarlanan Roblox, kodlama eğitimini keyifli ve interaktif bir boyuta taşımayı hedefliyor.

Oyunların ücretsiz olarak tasarlanabildiği bu platform çocuklara kendi tasarımlarını gerçekleştirmelerinde yardımcı olacak Lua isimli bir programlama dili kullanan editör de sunuyor. Oyun endüstrisindeki pek çok AAA şirketi tarafından kullanılan Lua, çocukların kodlama eğitiminde tercih edilen programlama dillerinden biri.

Çocuklara erken dönemde kodlama eğitimi sunan Roblox, oyunlara temel özelliklerin işlenmesiyle başlayan nispeten basit bir platform olarak değerlendiriliyor. Kaydolduktan sonra tasarlamaya başlayabileceğiniz gibi tasarımlarınızı aynı hesabınız üzerinden tablet, telefon, bilgisayar gibi farklı araçlarla da sürdürebiliyorsunuz.

Kodlayan Çocuk Üreten Nesil
Roblox uygulaması ara yüzü

Ebeveynler için kodlama sürecinde çocuklarıyla beraber çalışabilmeleri için de birkaç özellik düşünülmüş. Kod okumayı daha önce hiç denememiş olsanız bile birkaç denemeden sonra neler olup bittiğini çıkarabileceğiniz bu uygulamada çocuklara kodların hangi amaçla kullanıldıklarını unutturmamak için küçük yorumlar bırakabilmenizi sağlıyor. Hem çocuklar hem de ailelerini öğrenme sürecine dahil ediyor.

Erken yaşta çocukları kodlama eğitimiyle tanıştırmak yalnızca bugüne değil geleceğe de dokunuyor. Geleceğe yön verecek çocuklar yetiştirmeye bugünden başlamalıyız ki onlar da büyürken öğrendiklerini geliştirebilecek güce sahip olsunlar. Sorunlara çözüm üretebilen, eleştirel düşünebilen, birlikte çalışabilen, sürdürebilirlik kavramının bilincinde olan çocuklar yetiştirebilmede rol üstlenen kodlama eğitimi çocukların kendilerinin ve yeteneklerinin farkına varması noktasında da destek sağlıyor.

Bugünü ve kendilerini tanıyan ve teknolojik ve sosyal becerilerini güçlendiren çocuklar gelecek için de üretebilecek çocuklardır.

Kaynak: iDTech

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir