Bugün dijital billboardlar, tabelalar, medya ve toplu taşıma araçlarındaki el tutamaçları dahil olmak üzere her türlü boş alan, reklamlar ile kaplanmaya çalışılıyor. Tüm şirketler isimlerinin, logolarının, sloganlarının veya şirket politikalarının insanlar tarafından görünmesini istiyor ve bu kayda değer bir pazar oluşturuyor. Hala konvansiyonel reklam ürünleri sunan baskı sektörünün ve yenilikçi dijital ürün sunan reklam sektörünün bu konuda rekabet halinde olması bu pazarın büyüklüğünü gösteriyor. Matbaacılar, baskı reklamların solmadan aylarca güneş altında durmasını sağlamaya çalışırken dijitalciler için televizyon, bilgisayar, telefon ve saat gibi fırsatlar var.
Çok şık seçenekler sunsa da topluluğun pek kullanmadığı rozet ve broş, özellikle büyük şehirlerde birçok insana ‘ulaşma’ imkanı bulabilir. Eğer insanları günlük yaşamlarında rozet takmaya ikna edebilirsek bu tüm kurumlar için ciddi bir reklam potansiyeli haline gelebilir. Zira Beam Authentic’in geliştirdiği Beam rozet; kişilerin duygu, düşünce, fikir ve ilhamlarını diğer insanlarla paylaşabilmesi için çok güzel bir platform oluşturuyor.
400×400 piksel görüntü imkanı sunan, 24-48 saat arası batarya ömrüyle GIF ve geçişli görüntülere imkan veren bu rozet, 100 kadar farklı görüntüyü (Onların deyişiyle: Beam’i) hafızasında depolayabiliyor.
Kişisel tasarımlarınızı oluşturabileceğiniz gibi başkalarının tasarımlarına erişebileceğiniz bir kütüphane de bulunduran akıllı telefon uygulaması (iOS ve Android) sayesinde arkadaşlarımızın o gün ne tarz rozetler taktığını da görebileceğiz. Bu da farklı bir sosyal medya platformunun daha oluşabileceği anlamına geliyor.
Programlanabilir dahili tuşu sayesinde farklı kullanım alanlarına da açık. Tehlike anında saniyeler içerisinde 911’e konum bilgisini gönderen “panik tuşu” da bu kullanımlardan birisi.
Beam Authentic 99 dolar fiyatıyla biraz ulaşılması zor dursa da bu ürünün birçok teknoloji şirketine ve girişimcilere güzel bir ilham olacağını düşünüyorum. Zira dinamik olarak değişebilen ve kalabalık şehirlerde günde ortalama 100-500 arası insanın dikkatini çekebilecek bir rozetin olması tüm ticari kurumların hoşuna gidecektir.
Biraz girişimci bakış açısıyla ilerleyelim. Eğer biz, akıllı bir rozeti odak noktasına alan bir promosyon/reklam şirketi kursaydık ne tarz bir eğilim gösterirdik?
Akıllı rozet kullanan insanların belirli noktalarda bildirimler almasını sağlayabilirdik. Mecidiyeköy metrobüs durağına geldiği anda telefonuna “Bu alanda Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom’un reklam teklifleri yer alıyor, göz atmak ister misin?” şeklinde bir bildirim gelebilir.
Vodafone; kırmızı arkaplana sahip minimalist bir tasarım yapmış ve üzerine sizin seçebileceğiniz 3 farklı cümle opsiyonu koymuş. Turkcell bir GIF hazırlamış ve seçenek sunmamış. Türk Telekom ise Alzheimer hastaları için farkındalık yaratan bir tasarım hazırlamış. Vodafone’un teklifi 1 TL, Turkcell’in teklifi 2 TL, Türk Telekom’un teklifi ise 1,5TL. Hepsi de reklamın rozetinizde 1 saat kalmasını istiyor.
İşte bu noktada kişinin kendi yaşam tarzına ve üzerindeki kıyafete göre karar vermesi gerekecek. Kıyafetine yakışan Vodafone mu, sosyal farkındalık yaratan Türk Telekom mu yoksa en fazla para veren Turkcell mi? Kullanıcı, hiçbirini seçmeyip rastgele bir tasarımla yoluna devam edebilir veya Microsoft ile aylık anlaşma yapmış da olabilir.
Ticari kullanımı ve rozet kullanımının yanısıra, akıllı bir giyilebilir cihaz olarak hayatımıza girmesi de mümkün. Akıllı saatlerin yeni yeni kendini kabul ettiriyor olduğu bu dönemde, akıllı rozetler de piyasada kendisine yer bulabilir.
Şüphesiz Beam Authentic’in ürünü kişisel kullanım ve günlük yaşam için ciddi katkıları olacaktır. Tıpkı Instagram hikayeler özelliğinin ilişki kurmaya kattığı farklı bakış açısı gibi bir etki yaratabilir ancak asıl dikkat çeken nokta ticari kullanımı olacaktır. Kalbe çok yakın bir dijital cihaz olması, pil sorunu, fiyatı ve işlevlerinin az olması günümüzdeki küçük problemleri. Bakalım yakın gelecekte akıllı rozetler günlük yaşantımızın bir parçası haline gelebilecek mi?