Teknolojiyi sınırı olmayan bir okyanus gibi düşünürsek içinde kaç denizi, kaç gölü, kaç nehri barındıracak kadar büyük bir olgu olduğunu hayal edebiliriz. Bazı alanlar yalnızca sağlıkta, bazıları eğitimde, bazıları ulaşımda fayda sağlarken bazı alanları ise her yerde kullanabilme imkanına sahibiz. Kuşkusuz ki teknoloji için en önemli besin kaynağı insanlardaki merak! Düşünen ve merak eden insanlar “Bu televizyona elektrik nasıl geliyor, nasıl oluyor da bilgisayarla araştırma yapabiliyoruz, scanner nasıl çalışıyor, istediğimiz tasarımın harfi harfine çıktısını nasıl alabiliyoruz, 3 boyutlu yazıcılarla nasıl aklımızdaki projeyi üretebiliriz?” şeklinde sorularla boğuşuyoruz. İlgimizi çeken konular üzerinde merak geliştirdikçe önce öğrenmeye başlıyor ve sonra da önceki soruların yerini “Neden bu olay böyle değil, nasıl geliştirebiliriz, acaba şunu da eklesek nasıl olur?” tarzı fikirlere bırakıyoruz.

Teknolojiyi öğrenme yaşımızın giderek azaldığı ve evimizin kişisel fabrikalar haline geldiği günümüzde çocukların ve yetişkinlerin fırsat eşitliği doğuyor ve tüm bu insanlarda farklı ilgi ve merak söz konusu oluyor.

Bence geleceğe yön vermek için eğitimde geç kalınmaması gerekiyor ve bunu başarabilmek için çocukları eğlendirerek daha çok dikkat çekebilmeliyiz. Örneğin okullarda kodlama dersleri daha çok aktifleşse ve çocuklar istedikleri gibi oyun üretebilseler veya çocuklar için özel projeler geliştirebilsek ve çocuklar bu projelerle bilgisayar ve internetin önemini kavrayabilseler. Keşke bu tarz sosyal sorumluluk projeleri geliştirebilsek ve projelerimizi tüm çocuklara gösterebilsek. Kim bilebilir ki gelecekteki bir mucidin hangi sırada oturduğunu? Buradaki amacımız teknolojiye ilgili çocukların ufkunu geliştirmeyi başarabilmek. Sadece bir projeyle bilgisayarı, mekaniği, elektroniği, tasarımı, kodlamayı ve hatta robotiği çocuklara göstermeye ne dersiniz? Yalnızca çocuklar değil sizin için de farklı düşünceler oluşturup tasarlayabileceğiniz projeler bulunuyor. Hiç de zor olmayan bu projeler için bilmeniz gereken tek şey interneti kullanabilmek. Devamını sizin için Arduino halledecek!

Arduino Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Arduino; bir G/Ç(Giriş-Çıkış) kartı ve Processing/Wiring dilinin uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Fiziksel programlama yazılım ve donanım kullanarak analog dış dünyayla veri alışverişi yapan fiziksel sistemler tasarlama işine verilen isimdir. Arduino içine gömeceğiniz kodlar sayesinde herhangi bir sensörden veri okuyabilir, okuduğunuz veriye göre fiziksel tepkiler ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, Arduino üzerine takacağınız bir ısı sensörü ile giriş datalarına göre derleyeceğiniz kod ile sıcaklık 30oC üzerine çıkınca fanı çalıştırabilir, bir ışık sensörü üzerine lazer ışığı yansıtarak ışığın kesilmesi durumunda alarmı devreye sokabilirsiniz.

Arduino Nasıl Kodlanır?

Arduino’u USB aracılığıyla bilgisayara bağlayıp, Arduino IDE yazılımı üzerinde yazacağınız kodları çip içine atacaksınız. Arduino IDE kod editörü ve düzenleyici olarak görev yapan, aynı zamanda düzenlenen programı karta yükleme işlemini de yapabilen, her platformda çalışabilen Java programlama dilinde yazılmış bir uygulamadır. Ayrıca Arduino’nun açık kaynaklı bir platform olmasından dolayı internette aradığınız her detayı bulabilme fırsatınız olacaktır. Hatta internet üzerinden bulacağınız hazır projeleri yapabilirsiniz.

Arduino kodu yazabilmek için öyle çok iyi bir şekilde kodlama bilmenize de gerek yok. Belirli kalıpları alarak sadece o kalıpları kendi projenize göre değiştirebilirsiniz. Tabii bu ilk etapta yapacaklarınız. İlerleyen safhalarda kendi özgün kodlarınızı yazıp kendi projelerinizi oluşturabilirsiniz. Arduino’nun ne kadar kolay olduğundan fazlaca bahsettik ama lütfen bu Arduino’yu küçümsemenize yol açmasın. Arduino’da led yakarak başlayacaksınız fakat işin ucu kas sinyalleri ile uçak uçurmaya kadar gidebilecek. Bu devre kartıyla yapabileceğiniz şeyler yalnızca sizin hayal gücünüz ile sınırlanacak.

Arduino’nun Başlıca Avantajları :

  • Üzerinde Atmel marka mikrodenetleyici vardır ve gerekli bağlantıları(Osilatör, +5V besleme, Reset butonu gibi)  yapılmış halde kullanıma hazırdır.
  • USB ile bilgisayara doğrudan bağlantısı yapılabilir.
  • Kitlere kolay şekilde adapte edilebilen, eklenti (Shield) adı verilen devreler piyasada yaygın olarak bulunmaktadır.
  • Çevresel modüllerle (Shield) birlikte devre kurmayı daha basit hale getirmektedir.
  • Mikrodenetleyiciler için gerekli olan programlayıcıya ihtiyaç duymamaktadır.
  • Programlaması diğer geliştirme kitlerine kıyasla daha anlaşılır ve kolaydır.
  • Geniş kütüphane desteği ile çok karmaşık projeleri bile mümkün olduğunca sadeleştirmiştir.
  • Maliyeti benzer sistemlere göre daha uygundur.
  • Piyasada kolay bulunabilir bir üründür.

Ardunio ile üretilmiş bazı projelerde bizim üretmiş olduğumuz arabalar sensörlere göre hareket etmektedir. Örneğin kodumuzun içine “Çizgileri takip et!” kodunu yazdığımızda arabamız yalnızca çizgiler üzerinden gidecektir. Veya “Bir yere çarpmadan 2 metre önce dur!” komutumuzla arabamız gönderdiği ses sensörleri sayesinde çarpmadan 2 m önce duracaktır. Düşünsenize gelecekte gerçek araçlar üzerinde gerçekleştirmek istediğimiz projeyi tasarlayabileceğiz. Bizim kodlarımız sayesinde aracımız asla kaza yapmayacak. Maker faire’da yakından gördüğüm bir başka projede yapay bir el tıpkı insan gibi yazı yazabiliyordu! Gelecekte kodlamalarımız sayesinde bizim yerimize yazabilecek robotik bir arkadaş geliyor. Hatta belki biz bu projeyi biraz geliştirerek sesi algılayarak kodlama oluşturabilen ve her söylediğimizi yazabilecek bir robot geliştirebiliriz. Günümüzde tıp alanında parçalanmış üzümü bile dikebilen robotik kollar üretildi. Tabii bahsettiğim birçok proje farklı şekillerde ve profesyonellerce gerçekleştiriliyor ancak zaten geleceği bu kadar çekici kılan da bu değil mi? Profesyonellerin gerçekleştirdiği projeleri 3B yazıcı ve Arduino gibi teknolojileri kullanarak; kendi evimizde, yani kişisel fabrikamızda hayata geçirebileceğiz. Bu arada; 3B yazıcıların da Arduino tabanlı olduğunu unutmamak gerek.

Arduino konusunda daha fazla detay almak ve bu konuda kendinizi gerçekten geliştirmek isterseniz mutlaka karşınıza çıkacaktır ancak biz şimdiden bir adres gösterelim. Robotistan, bu konuda hem oluşturduğu eğitim içeriği hem de mağazası ile takdir kazanmış durumda.

İlginizi çekebilecek projeler: ProjeHocam

İlgili belgesel: Youtube (Fragman)

 

 

Share:

administrator

1998’ Bursa’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstatistik bölümünde okuyor. Big Data, Data Science ve yapay zeka ile ilgileniyor. Sanata ve tasarıma da fazlaca ilgi duyan Mirçe geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.