Rehberin birinci bölümünde mobil uygulama geliştirme sürecinin temellerinden bahsetmiştik. Kendi Mobil Uygulamanı Yarat: Bölüm 1‘in devamı olan bu kısa rehberde ise mobil uygulama geliştirmenin teknik kısımlarından, markette yayınlamaya kadar geçen süreçten bahsedeceğiz.
Öncelikle, eğer teknik konulara uzaksanız ve mobil uygulamanın teknik kısımlarını kendi başınıza halledemeyeceğinizi düşünüyorsanız endişelenmeyin. Mobil geliştiricilerle iletişime geçerek işbirliği yapabilirsiniz. Kısacası fikrinizi gerçekleştirmek için ille de developer olmanız gerekmez.
Adım 7: Back-End
Back-end, uygulamanızın dinamik verilerinin temelini oluşturur. Kullanıcıların uygulamanızda yaratacakları içerikler bu hizmetler aracılığıyla depolanacak, işlenecek ve sunulacak. Dolayısıyla bu aşamada uygulamayı fonksiyonel hale getirecek tüm yazılımsal çalışmaların yapılması gerekiyor.
Bu adım server, API, database ve depolama çözümlerinin konfigüre edilmesini kapsıyor.
Adım 8: Kullanıcı arayüzü ve front-end
Uygulamanın teknik altyapısını hazırladıktan sonra yapmanız gereken şey yüksek kaliteli (pixel perfect) tasarımlar oluşturmaktır. Bölüm 1’de üretmiş olduğunuz wireframeleri temel alarak, her bir arayüzü profesyonel bir program aracılığıyla birer birer tasarlayın. Tasarım işlemleri tamamlandığında Solidify ve Framer gibi uygulamaları kullanarak gerçek uygulamanın bir önizleme sürümünü yaratabilirsiniz. Bu adımı wireframe ile karıştırmayın. Wireframe adımında daha çok uygulamanın UI öğelerinin layout (yerleşim) düzenleriyle ilgileniyorduk. Bu adımda ise uygulamanın gerçeğe en yakın prototipini yaratıyoruz.
Tasarım işlemleri bittiyse artık front-end çalışmalarına, yani uygulamanın tasarım kısmını kodlamaya başlayabilirsiniz.
Adım 9: Uygulamanı test et
Geliştirme ve kodlama sürecinde uygulamayı Android vb. platformlarda test edebilirsiniz. Özellikle pazarda bulunan TestFlight tarzı hizmetler test sürecini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu tarz platformları kullanarak uygulamanızın beta sürümünü kullanıcılarla paylaşabilir ve platform üzerinden geri bildirim toplayabilirsiniz.
Kullanıcılarınızın gerçekten ne istediğini anlamak için geri bildirimleri iyi analiz etmelisiniz. Bu geri bildirimler sonucu belki UI, belki işlevsellik bakımından birtakım revizyonlar gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 10: Yayınlama zamanıArtık uygulamayı yayınlama zamanı. Günümüzde tahmin edeceğiniz üzere iki büyük uygulama pazarı mevcut: Google Play ve AppStore.
Google Play kolay bir yayınlama prosedürüne sahipken AppStore için yaklaşık 1 hafta beklemeniz gerekiyor. Özellikle bu bekleme süresinde uygulamanızın başka insanlar tarafından test edilmesini istiyorsanız PreApps platformundan faydalanabilirsiniz. PreApps henüz piyasaya sürülmeyen uygulamalar için bir pazar görevi görüyor. Bunun yanında uygulamanızın tanınırlığını artırmak için ProductHunt gibi platformlarda yer alabilirsiniz. Her gün onlarca yeni ürün (mobil uygulama, websitesi, donanım ürünü) ProductHunt’ta görücüye çıkıyor.
Asıl can alıcı süreç uygulamanız pazarda yayınlandıktan sonra başlıyor. Müşterilerinizin eğilimlerine göre uygulamanızda köklü değişiklikler yapmanız gerekebilir. Fikri pivot edebilir ve bambaşka bir servise dönüştürebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda alacağınız aksiyon tamamen kullanıcılarınızın uygulamadan neler beklediğine ve kullanım tarzlarına bağlı olarak şekillenecektir.
Dilerseniz yazının 1. bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: forbes.com