Dünya gündemine oturan pandemi gelişmeleriyle birlikte tüketim kültüründen bir nebze olsa uzaklaşıp üretime uzanan bir yolculuğa başladığımızı söyleyebiliriz. Evde geçirdiğimiz günler belki de kendimize dönmemize ve üretim kültürüyle tanışmamıza kapı araladı.
Kolektif üretim hareketi kapsamında maske yapımından kişisel meraklarımıza dayanan ekmek yapımı gibi birçok deneyime uzanan bu geniş spektrumlu serüven her birimizi farklı alanlarda üretmeye yönlendirdi.
Peki ya sosyal izolasyon günlerinde hiç kendi fotoğraf makinenizi üretip onunla fotoğraflar çekmeyi düşündünüz mü? Eğer böyle bir isteğiniz ya da çalışmanız olduysa Becca’nın kendi fotoğraf makinesini üretme yolculuğuyla tanışabilirsiniz. Şimdiye kadar böylesi bir hevesiniz yoksa da bu hikayeden sonra olması muhtemel gibi gözüküyor.
Raspberry Pi Yüksek Kaliteli Kamera’yı (High Quality Camera) ile kendi fotoğraf makinesini tasarlayan ve üreten Becca, kodlama dillerinden Phyton’ı bilmemesine rağmen üretim kültürüne dahil olmayı adım adım anlatıyor.
Gerekli Malzemeler:
- HQ Kamera
- Raspberry Pi 4 bilgisayarı
- USB-C taşınabilir 10.000 mAh şarj cihazı
- 3,5 inç dokunmatik ekranı
- Ardunio projelerinde sıklıkla kullanılan bir jumper kablo
- Mini bir basma düğmesi
- Eski bir 35 mm kamera
- İki eski C-mount lens.
Becca ilk olarak, Raspberry Pi tarafından geliştirilen C ve CS-mount lenslerini destekleyen bir kamera sisteminin satışa sunulduğunu öğrendiğinde bir tane alarak uygulamaya koyuluyor.
Becca fiziki koşulları tamamlasa da teorik açıdan çok önemli bir eksiği vardı: kodlama bilgisi. Kamera donanımı hakkında pek çok şey bilse de yazılımı üzerine hiçbir şey bilmiyordu.
Becca, satın aldığı Raspberry Pi 4 bilgisayarı evde bulunan 35mm’lik eski fotoğraf makinesinin gövdesine yerleştirerek filmleri işlemek için hiçbir ek harcama yapmasına gerek kalmayacak fotoğraf makinesini tasarlamaya başladı.
Raspberry Pi 4 Nedir?
Programlanabilir bir bilgisayar olan Rasperry Pi 4, şimdiye kadar akıllı aynalardan, taşınabilir oyun salonlarına ve hatta süper akıllı, süper teknoloji seralarına kadar her türlü şeyi programlamak için kullanıldı. Bunlar kodlama bilen biri için gerçekleştirilmesi çok muhtemel işler. Peki ya hiçbir kodlama bilginiz bulunmuyorsa?
Plan basit: HQ kamera kartını Raspberry Pi’ye takın, sistemi bir buton kullanarak fotoğraf çekecek şekilde programlayın ve ardından tüm bileşenleri evinizde bulunan 35mm kameranın gövdesine yerleştirin. Plan basit olabilir ancak kodlama bilgisi bulunmayan Becca, programlama aşamasında ne yaptı?
Becca, bu süreçte arkadaşlarına danışarak ve HQ kameranın kullanım kılavuzunu birçok kez okuduktan sonra kameranın donanımını monte etmesini ve fotoğraf çekmesini sağlayacak bir buton kullanarak kamerasını fotoğraf çekecek şekilde programlıyor.
Girdiği çoğu kod hata mesajları vermesine rağmen -nasıl olduğunu bilmese de- bir kod istediği sonucu veriyor. Kodlama bilgisi olmayan biri için biraz uzun sürebilecek bir süreç olsa da kodlama biliyorsanız bu adım sizin için belki işin en kolay kısmı olabilir.
Programlama için aynı zamanda Raspberry Pi Kamerası için hazırlanan açık kaynak kılavuzdan faydalanabilirsiniz.
Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bir dijital kaynak olan Raspberry Pi Kamera kılavuzu farklı şeyleri programlamak için birçok kod sunuyor. Ancak Becca, kendisi gibi bir amatör için halihazırda yazılmış bir kodu kopyalayıp yapıştırmanın bir şans oyunu olduğunu ve bu oyunda kendisinin çok az şansı olduğunu fark ettiğini söylüyor.
Fotoğrafları nasıl görüntüleyeceğiz?
Becca, tasarladığı fotoğraf makinesinde yaptığı çekimleri görüntüleyebilmek, kameranın yazılımını ön izlemek ve çalıştırmak için 3,5 inçlik bir dokunmatik bir ekran ekliyor. Buna ek olarak, sisteme güç vermesi için harici bir pil takımıyla iyileştirmelerde bulunuyor .
Becca, maliyeti 50$ olan Raspberry Pi’nin HQ kamerasını kullanarak kendine ait bir şey üretebilmenin mutluluğunu yaşadığı deneyimi gün gün neler yaptığını anlattığı bir video çekerek üretim kültürüne dahil olmak isteyenlerle paylaşıyor.
Kendi serüveninin başkalarına da ilham olmasını isteyen Becca, Raspberry Pi HQ Kamera ve Raspberry Pi 4 bilgisayarını kullanarak ürettiği fotoğraf makinesiyle çektiği fotoğrafları paylaşmayı da ihmal etmiyor.
Becca tüm bunları kodlama bilgisi olmadan yapmış olsa da önümüzdeki yıllarda belki de en çok kullanılan diller haline gelecek olacak olan kodlama ve programlama dillerini öğrenmemiz üretimlerimizi çok daha farklı boyutlara taşıyabilir.
Becca’nın bu üretim serüvenini yalnızca bir fotoğraf makinesi yapımı olmaktan öte daha büyük ölçekte tüketim kültüründe üretim kültürüne olan dönüşümünde ilgi alanlarımız ve teknolojinin mükemmel uyumunu örnekliyor.
İlgimiz olan alanlarla teknolojiyi harmanlayarak üretmenin hazzına varabilmemiz düşündüğünüz kadar zor olmayabilir. Bu açıdan kodlama bilgisi olmadan kendi fotoğraf makinesini üretebilen daha doğrusu kararlılıkla bu girişime adım atan Becca, bizi üretim kültürü dünyasının eşiğine götürüyor.
Hayal ettiklerinizden yola çıkarak tasarımdan projelendirmeye üretimin her aşamasına imzanızı atabilirsiniz. Sürdürülebilir bir dünya için her birimizin imzası büyük önem taşıyor. Uçsuz bucaksız tüketim anlayışımızı bir kenara bırakıp üretime dahil olmanın zamanı gelmedi mi?
Kaynak: The Verge