Karbon sıfır ve karbon nötr gibi hedefler, günümüz dünyasının çevresel sürdürülebilirlik gündemleri arasında yer alıyor. Birçok gelişmenin yaşandığı bu alan, uluslarası şirketlerin politikalarına dâhil oluyor. Yakın gelecekteki potansiyel iş fırsatlarını keşfeden girişimci şirketler ise nitelikli projeler peşinde koşuyor. Geçtiğimiz hafta SürdürülebilirGelecek serimizde dünyanın dört bir yanında geliştirilen yapay zekâ destekli çevre dostu projelerin bir kısmına yer vermiştik. Gelin devam niteliği taşıyan bu içeriğimiz ile birlikte diğer projeleri incelerken kısa bir dünya turuna çıkalım.

Tel-Aviv’den karbon tutulmasını ölçümleme projesi

Albo projesinin süreç akışı: Tarama / Sensör Füzyonu / Derin Öğrenme Algılaması / Tahmine Dayalı Analiz / Kalite Gözetimi

Doğa dostu çözümler sunan Tel-Aviv merkezli girişim Albo, doğa temelli projelerde karbon tutulmasını (depolanmasını) haritalamak, ölçmek ve izlemek için derin öğrenmeyi kullanarak uydu görüntülerini analiz ediyor. Karbon tutulmasını daha ölçeklenebilir hâle getirerek karbon kredisi piyasasında devrim yaratmayı hedefliyor.

Paris’ten gözlem projesi: Kayrros Carbon Watch

Paris merkezli Kayrros şirketi, dünya çapındaki enerjiyi, doğal kaynakları ve endüstriyel faaliyetleri gözlemliyor. Uydu görüntüleri, coğrafi konum verileri, web kazıma ve gelişmiş algoritmaların bir kombinasyonunu kullanan Kayrros Carbon Watch projesi; enerji üretimi, ağır sanayi ve ulaşım gibi enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerin faaliyet seviyelerini takip ediyor. Bu sayede şirketlerin ihtiyaç duydukları veri araçlarını sağlıyor ve organizasyonlarını optimize etmeyi başarıyorlar.

Şirketin istatistik arayüzüne dair bir örnek kesit.

Nasıl yapılıyor? 

Bu faaliyet seviyeleri, doğruluklarını sağlamak için ülkeye göre toplanan ve tarihsel istatistiklere göre doğrulanan CO2 emisyon akışlarına dönüştürülerek verilere dökülüyor.

‘Kayrros çevresel etkiyi ölçerken, iklim ve enerji geçişi riskine ilişkin içgörü sunuyor.” Alexandre D’Aspremont – Kayrros Kurucusu

Danimarka’dan karbon muhasebesi

Danimarka merkezli Tomorrow şirketi, 2016 yılında bir grup veri bilimcisi, makine öğrenimi mühendisi ve iklim değişikliği uzmanı tarafından karbon muhasebesini otomatikleştirmek ve büyük ölçekli çevresel aktivizmi etkinleştirmek için kurulmuş. Günlük eylemlerimizin iklim üzerindeki etkisini otomatik olarak ölçümlemek için veri ve makine öğrenimini kullanan teknoloji girişimi, biz tüketicilerin karbon muhasebesi yapmasına olanak tanıyor.

Tüketicilerin alışkanlıklarını veriler aracılığıyla gözler önüne seren girişime dair detayları içeren sunumu izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Minih’ten takip sistemi

Münih merkezli FoldAI; ekosistem sağlığı takibi, risk değerlendirmeleri, biyolojik çeşitlilik ölçümü ve çevresel etki değerlendirmesi gibi konularla ilgileniyor ve bu alanlarda şirketlere danışmanlık vererek çözüm geliştiriyor. Bunu yapabilmek için çok boyutlu algılama sistemlerinden, yapay zekâdan ve bulut sisteminden yararlanıyor.

Yoruba halkının orman tanrıçasının ismini alan proje, ekosistem gözlemi yapıp teknolojiden yararlanılarak ilgili konularda çözüm geliştirmeyi kapsıyor.

Hindistan’dan gökyüzü analizi 

Hindistan merkezli Blue Sky Analytics, insanların daha sağlıklı yaşaması için çevreleri hakkında ihtiyaç duyduğu bilgilere erişimini kolaylaştırmaya çalışıyor. Hava kalitesi ve su kirliliği gibi konularda uydu görüntülerini inceleyerek veri havuzu oluşturuyor. Bunu gezegendeki her pikseli analiz eden yapay zekâ destekli altyapıyı kullanarak başarıyorlar. 

Şirketin çalışmalarına dair detayların yer aldığı bir sunum. 

İklim değişikliği, mevcut politikalarla ciddi bir küresel sorun ortamı yaratıyor. Örneklerini verdiğimiz birçok girişimci şirket, karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için yapay zekâ gibi gelişmiş araçları ve teknolojileri süreçlerine dâhil ediyor.

Yapay zekâ algoritmaları ve makine öğrenimi analitiği; şirketlere, şehirlere ve bireylere çeşitli avantajlar sunabilir. Karbon emisyonları, sistemlere entegre edilen teknolojiler ile imalattan nakliyeye kadar çeşitli endüstrilerde azaltılabilir. Yapay zekâ güdümlü yazılım ve donanım çözümlerinin iklim değişikliğiyle ilgili sorunları ele alması için gelecek vaadeden bir potansiyeli var. Bu ivmeyi hızlandırmanın ve yapay zekânın karbon emisyonlarını azaltmadaki faydalarından yararlanmanın ve dolayısıyla iklim değişikliğini durdurmanın zamanı geldi de geçiyor.

Kaynak: Forbes

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.