2017’de toplanan verilere göre dünya genelinde kadınların en az %35’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldı. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde ankete katılan kadınların %65’i en az bir kez sokakta tacize uğradığını söylerken Avrupa özelinde kaba bir ortalama ile bu rakam %42,6. (Kaynak: CNN ) Her ne kadar bu tarz istatistiklere sahip olsak da erkekler, kadınların yaşadığı tacizin ‘abartıldığını’ düşünebiliyor.

Schweppes ve reklam ajansı Ogilvy tarafından The Dress for Respect ismiyle hazırlanan bir akıllı elbise, kadınların bir gece eğlenmeye çıktığında ne kadar çok fiziksel tacize uğradığına dikkat çekmeyi başardı. Hazırlanan videoda kadınların sürekli bundan bahsetmesine rağmen erkeklerin asla inanmamış olmasına vurgu yapılırken akıllı elbiseleri giyen 3 kadın, dört saatten daha az bir sürede toplam 157 kez erkekler tarafından fiziksel tacize uğradı. Bu da kadınların bir saat içerisinde 40’tan fazla kez fiziksel temasa maruz kaldığı anlamına geliyor.

 

Aynı zamanda kamera ve mikrofonla da takip edilen kadınlar her izinsiz dokunulduğunda kıyafetlerdeki sensörler sayesinde bir ısı haritası oluşturuldu ve sonrasında, çalışma öncesi “Bence her şey hakkında çok şikayetçiler” diyen erkeklere bu video gösterildiğinde ise tepki “Bu çok saçma. Şuna bak, direkt öpmeye çalışıyor. Aman Allah’ım” oldu.

“Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” -Mustafa Kemal Atatürk

Schweppes’in yaptığı bu çalışma sayesinde hem sensör teknolojilerinin ne tarz faydalarının olabileceğini görmüş hem de kadınlarla empati yapabilmek için güzel bir nüans yakalamış olduk. Gelişen ve boyutları sürekli küçülen kaydetme teknolojileri ile birlikte tehlike altında olan kişisel gizliliğimiz (izinsiz fotoğraf vb.) bizi evhamlandırırken LiShield ve benzeri gelişmelere ihtiyaç duyuyoruz

Kaynak: Qz

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.