Elektrikli araçlar çevre duyarlılığı, kullanım kolaylığı, güncel teknolojilerle donatılmış olması gibi pek çok avantajla geliyor. Tüm bu özelliklere karşın olumsuz olarak sayılabilecek bir husus var. Yeni nesil bu araçları şarj etmek noktasında yaşanan sorunlar, çözüme dair çeşitli araştırmalara alan açıyor. 

https://twitter.com/webtekno/status/1499328945778479106?s=21

Volvo çözüme dair araştırmalar yapan otomobil markalarından yalnızca biri. Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yürütülen araştırmalara ise Elektrikli Araçları Kablosuz Şarj Etmek adlı içeriğimizde değinmiştik. Bu içeriğimizde yer vereceğimiz araştırma Finlandiya’da bulunan Aalto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirildi. Akademisyenler, elektrikli araçları seyir halindeyken şarj edebilen yeni bir güç aktarımı yöntemi geliştirdi. Bu teknoloji sayesinde kablo ve prizlere duyulan ihtiyaç ortadan kalkabilir.

Nasıl enerji üretiyor?

Vericileri akıllı hâle getirmek için üst düzey bir işlemciye veya çok sayıda hesaplamaya ihtiyaç duymayan sistem, alıcının varlığını tespit edip elektromanyetik olarak nasıl konumlandırılabileceğini hesaplıyor. Enerji vericiler, aralarında manyetik bir akım olan pozitif ve negatif verici bobinlerden oluşan satranç tahtası benzeri ızgaralardan meydana geliyor. Komşu vericilerdeki akım, zıt yönlerde çalışan bir ızgarada enerji üretiyor. Alıcı, cihazı şarj etmek için elektrik akımı üreten pozitif ve negatif vericiler arasındaki manyetik akımı yakalıyor. Bu doğrultuda sistem alıcılar ve vericiler arasında herhangi bir konumsal izleme veya iletişim olmadan çalışıyor. Gücün tüm alan yerine yalnızca alıcıya aktarıldığı anlamına gelen bu durum aynı anda birkaç cihazın şarj edilmesini mümkün kılıyor. Araştırmacılar test sonuçlarına göre cihazların hareket halindeyken sorunsuz bir şekilde şarj olduğu tespit ediyor.

Araştırma ekibi tasarımı Solteq Robotics firması ile iş birliği içinde ticari depo robotlarıyla test etmiş. Kablosuz şarj karoları, cihazlara herhangi bir noktadan güç verilebilmesi için depo zemini gibi geniş bir yüzey üzerine seriliyor.

“Bu teknolojiyi laboratuvardan çıkarmak ve depoda çalıştığını görmek benim için şahsen heyecan verici bir andı. Sonunda on yıllık araştırmanın ürününü laboratuvardan çıkarıyorduk.” Proje Yöneticisi Prasad Jayathurathnage

Endüstri ve ulaşım uygulamalarının yanı sıra bu yeni nesil teknoloji, günlük yaşamı iyileştirmek için de kullanılabilir. Örneğin mutfak aletlerinin enerji elde etmesi için belirli noktalara priz koymak gerekiyor. Bu teknoloji sayesinde tüm mutfak tezgâhı ev aletleri ve hatta telefonlar için bir güç kaynağı yapılabilir. Böylece elektromanyetik alan prizlere ihtiyaç duymadan sadece cihazların altında üretilir hâle getirilebilir.

Kaynak: Designboom

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.