San Diego Kaliforniya Üniversitesi ve Madison Wisconsin Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmaları sonucu prototipi ortaya çıkan yeni bir ‘teknoloji’ sayesinde kapalı alanlarda yapılan gizli çekimler önlenebilecek.
Tamamen kameranın işlevlerini kapatabilecek olmasa da en azından oluşturduğu 80 hertz frekans üzeri ışık ile görüntüde dikey çizgiler olmasını ve görüntünün netliğinin azalmasını sağlayacak olan ve LED ışıktan yararlanan teknoloji, şimdilik sadece kapalı alanlarda kullanılacak olsa da çalışmalar devam ediyor.
Kıyafet kabinleri, spor salonu soyunma odaları, sahne kulisleri ve birçok farklı noktada bulunan özel odaların kamera ile izlenmesi yasak olsa da bu konuda güvenlik zaafiyetleri yaşanabiliyor ve özel görüntüler elde edilebiliyor. Geliştirilen bu yeni teknik sayesinde istemediğimiz ortamlarda kaydedilmemiz çok daha zorlaşacak.
LiShield ismi verilen cihaz; yaydığı ışık frekansı ile insan gözü tarafından algılanamasa da kameralar tarafından algılanacak ve aşırı pozlama veya az pozlamaya sebep olarak görüntüde siyah-beyaz çizgiler oluşturacak. Şimdilik sadece kapalı ortamlarda çalışabilen cihazın, tüm ortamı kaydeden geniş lensli makineler için işe yaramayacağı ve tiyatro gibi geniş alanlar için daha fazla LED ışıkla beraber kullanılması gerektiği de belirtilmiş. Ayrıca kullanılacak telefon uygulaması ile birlikte cihazı takan kişi belirlenmiş telefonların fotoğraf çekmesine izin verebiliyor. Yani bir kabinde kıyafet denerken siz kendi fotoğrafınızı çekerken, başkasının sizi kaydetmesini engelleyebilirsiniz ancak bunlar eş zamanlı gerçekleşirse tam olarak ne olacağı konusunda yeterli bilgi bulunmuyor.
Bu gizliliğin korunması konusunda kararlı olan ekip; gizli çekimlere yerleştirilecek ve yine insan gözünün fark edemeyeceği bir barkod üzerinde de çalışıyor. Barkod sayesinde izinsiz kaydedilmiş görüntünün internet siteleri tarafından fark edilmesi ve internet üzerinde yayılmasının engellenmesi hedefleniyor.
Sürekli yapay zeka ile birlikte gelişen yeni gözetleme sistemlerinden ve bu sistemlerin başarılarından bahsettiğimiz günümüzde, bu tarz güvenlik önlemleri de ayrı bir önem kazanıyor. Şüphesiz; bu tarz kayıt önleyici teknolojilere ihtiyacımız olacaktır ancak devletlerin bu konuya bakış açıları ve alacakları önlemler neler olur bilemiyoruz. Özellikle yüz tanıma ve suç takibi gibi konularda, kameraları oldukça aktif olarak kullanan Çin halkı ve Çin Hükümeti bu tarz gelişmeleri takip edebilmemiz için güzel bir örnek olacak.
Sensörler, kameralar ve yapay zekalar ile birlikte artan gözetleme sistemlerinin kalitesi karşısında kişisel gizliliğimiz tehlikede. Sadece kapalı alanlar için kullanılan bu örnek, üzerimizdeki led ışığın ortamda en yüksek frekansa sahip olabilmesi sayesinde işe yarıyor ve güneş ışığı gibi kuvvetli ışıklarla karşılaştığında faydasız oluyor. Yakın geleceğimizde açık havada kullanılabilen sansürleyicilerin de üretilmesi ve yasa dışı veya yasal olarak dağıtılması gündeme gelecektir. Bu da; devletlerin ve özel şirketlerin kişisel gizliliği tehdit etmeden big data oluşturabilmeleri için yeni yöntemler geliştirmeleri gerektiği anlamına gelecek. Ancak diğer bir açıyla baktığımızda zaten bu tarz sansür cihazlarını kullanıma girene kadar gerekli big data oluşturulmuş olacaktır.