İlk kripto para birimi [tooltip tip=”Herhangi bir merkezi otoriteye bağlılığı olmayan dijital para birimi”]Bitcoin[/tooltip] ile hayatımıza giren [tooltip tip=”Blockchain”]Kripto para borsası[/tooltip] etkinlik alanını genişletmeye devam ediyor. İtalyan Bankacılık Birliği (ABI) bir açıklama yaparak yaklaşık 100 İtalyan bankasının resmi olarak ülkenin bankacılık blockchain ağı olan Spunta üzerinden faaliyet göstermeye başlayacağını duyurdu. Bu duyuru ile Spunta ağının değer kazanacağı öngörülüyor.

İtalyan Bankaları ilk olarak 2020 yılı Mart ayında bankalar arası veri aktarımını kolaylaştırmak ve uzlaştırma hızlarını iyileştirmek için tasarlanan blockchain projesine katıldı. Mayıs ayına kadar Spunta ağında resmi olarak 55 banka yer alıyordu. Mart ayından bu yana ağda 204 milyon işlem gerçekleştirildi; yetkililer yeni eklenen bankalarla yıl sonuna kadar 350 milyonun üzerinde işlemin gerçekleşmesini bekliyor.

Bankalar Neden Blockchain Ağlarını Tercih Ediyor?

Bankaların son dönemde blockchain teknolojisine yöneliminin artmasının sebepleri -kripto para teknolojisine tamamen yabancı olanlar için bile oldukça basit bir ifadeyle- kayıt teknolojisinin iki önemli çalışma prensibiyle açıklanabilir:

  • Blockchain geleneksel veri tabanları gibi değil, işlemlerin ardı sıra listelendiği dijital bir kayıt defteri gibi çalışıyor.
  • Herhangi bir merkez ya da otoriteye ihtiyaç duymaksızın, veriler dağıtık ağ üzerinde saklanabiliyor.

Bu sayede, işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında gerçekleştirebiliyor; bu da bankalar için geleneksel mutabakat sürelerinin kısaltılmasını sağlıyor. Blockchain, bir bankanın diğerine ne kadar borçlu olduğuna kadar bankalar arası karmaşık süreci oldukça hızlandırıyor. Bir ABI yetkilisi, bu yılın başlarında geleneksel olarak mutabakatın tamamlanmasının haftalar sürdüğünü, ancak blockchain ağı sayesinde benzer işlemlerin bir gün içinde sonlandırıldığını bildirdi.

Finansal aracıları ortadan kaldırdığı için başta mevcut sisteme muhalif bir teknoloji olarak görülen blockchain, günümüzde bankaların da dahil olduğu e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi dijital işlemler için keşfedilmesi neredeyse zorunlu hale gelen bir teknoloji oldu. Bu sayede, mevcut sistemlere muhalif algısı yıkıldı ve bankalar için önemli bir araç haline geldi. Finans sektörü aracıları için block zincir teknolojisinin sağladığı başlıca kolaylıklar şu şekilde özetlenebilir:

Para Transferlerinde Kolaylık:

Başka bir ülkeye para göndermek söz konusu olduğunda zaten bankalar havale için blockchain teknolojisi kullanıyor. Müşteriler ve işletmeler her yıl uluslararası alanda yüzlerce milyar dolar para aktarıyor. Bu süreç blockchain öncesi geleneksel yöntemler düşünüldüğünde günümüze kıyasla oldukça yavaş ve pahalıydı. Temel bankacılık hizmetlerinden para transferinin bile günler sürdüğü bir dönemden bahsediyoruz. İşlemciler o döneme göre işlevsizdi, bu hep süreyi uzatıp maliyeti artırıyor hem de güvenlik açığı gibi sorunlar doğuruyordu. Güvenlik vb. sorunları çözebilmek için de sürecin bir kısmı yüz yüze halledilmek zorundaydı. Para transferlerinde meblaya bağlı olarak imza almanız gereken kişiler vardı. Bu da hem zamanınızı ve enerjinizi harcayarak sizi hem de artan maliyetiyle cüzdanınızı yoruyordu. Şimdi ise blockchain tabanlı transferler bankalara zamandan ve paradan tasarruf sağlarken müşteriler de bu teknolojiden yararlanıyor. Örneğin, Almanya’da yaşadığınızı ve ailenize para göndermek istediğinizi düşünelim. Geçmişte bu işlemi yapmak için bir para transferi ofisine gitmeniz, görevliyle görüşmek için sırada beklemeniz, nakit ödeme yapmanız, gerekli imzaları almanız ve bir transferi tamamlamak için %7-10 gibi bir ücret ödemeniz gerekiyordu. Fakat blockchain teknolojisiyle birlikte her iki taraf da cep telefonlarıyla elektronik ortamda para transferi yapabilir ve işlem maliyeti çok daha ucuza gelebilir.

Düşük Maliyetli Ödemeler:

Bir ödeme yaptığınızda ya da aldığınızda, aktarılan para genellikle bankalar, kredi kartı ağları ve diğer aracılar üzerinden taşınır. Transfer sırasındaki her adım karışık işlemler gerektirir ve işleminizi yapan her servis sağlayıcı sizden belli bir ücret talep eder. Fakat block zincir teknolojisinde işlem maliyetleri çok düşüktür.

İşlem Takibi Rahatlığı:

Block zincir teknolojisi sadece işlem kolaylığı sağlamıyor, yapılan işlemleri takip etmek için de kolaylık sunuyor. Blockchain, maliyetleri düşük tutarak ve yeni şirketlerin büyük bankalar, blockchain ve diğer teknolojilerle rekabet etmesine izin vererek finansal katılımı teşvik ediyor. Blockchain tabanlı çözümler; yüksek ücretler, düşük bakiye gereksinimleri ve erişim eksikliği nedeniyle banka hesaplarından kaçınanlara daha iyi bir hizmet sunabilir. Bir adet mobil cihaz bu hizmetten faydalanmak için yeterli olabilir. Ayrıca dijital kimlikler, bireyleri tanımlama ve işlemleri güvenceye alma konusunda da büyük ölçekli bir çözüm sağlayabilir.

Blockchain teknolojisi, [tooltip tip=”Açılımı Denial-of-service attack olan DDOS; bir ağa ya da makineye erişimi engellemek maksadıyla yapılan geçici ya da süresiz siber saldırıları temsil ediyor.”] DDOS [/tooltip] saldırılarına ve diğer dolandırıcılık türlerine karşı, diğer teknolojilerden daha fazla direnç gösteriyor. Ayrıca, bankalar ve diğerler işletmeler, blockchain temelli bir dijital kimlik aracılığıyla bireyleri hızlı ve doğru bir şekilde tanımlayarak işlem yapılmasını sağlayabilir. Dirençli altyapı ve hızlı kimlik tespitiyle sahtekarlık sorununa çözüm gelecek, daha az sahtekarlık olduğu zaman da yapılan işlemlerin maliyetleri azalıyor. Kısaca, işlem maliyetlerini düşürme, finansal aracılara şans tanıyarak rekabet ortamını arttırma ve uluslararası para transferine getirdiği kolaylıklarla dünya çapında finans dünyası gözünü blockhaine çevirmiş durumda bulunuyor.

Blockchain’in Spunta için Avantajları Neler?

1 Mart – 1 Ekim 2020 tarihleri arasında İtalya Bankalararası Anlaşmasının güncellenmiş haline göre, bankacılık işlemlerinin belli standarda oturtulması entegrasyonu için yeni kuralların takip edileceği bir blockchain ağına geçiş süreci olarak belirlendi. ABI tarafından bankalar arası mutabakat sürecinin ve veri alışverişinde kullanılan altyapı teknolojisinin ivedilikle değişmesi gerektiği belirtildi. ABI Başkanı Silvia Attanasio bu karara uyarak hayata geçirilen İtalyan bankaları arası block zincir projesi Spunta’yı daha hızlı bir zaman çizelgesine benzetti. Aynı işler daha kısa sürede hallediliyor ya da aynı sürede daha çok iş yapılıyor; böylece çalışma süresi daha etkili bir zaman çizelgesine dönüyor.

Spunta’dan önce her İtalyan bankası veri transferi için kendi özel yazılımını kullanıyordu. İtalya bu blockchain hizmetini kullanmaya başlamadan önce, bankalar arasındaki uzlaştırma işlemleri ayda bir gerçekleşiyordu. Şimdi ise bu işlem her gün tekrarlanıyor ve hesap hareketlerinin %97.6‘lık bir kısmı otomatik olarak eşleşiyor. Kullanıcı bankalar arasındaki farklılıklar platformda önceden yer aldığı için, uzlaşma süreçleri de kısalıyor.

ABI’ye göre blockchain platformuna katılan bankaların hizmetten memnun kalması, İtalyan merkez bankasının dijital para edinme sürecini hızlandırabilir. Öte yandan diğer Avrupa ülkelerinde yer alan bankaların yan kuruluşları Sputna’da yer aldığı için ABI Avrupa’dan da ilgi görüyor. Bu bağlamda ABI’nin faaliyetlerini uluslararası bir konuma taşıması gündemde.

Ekonomi dijitalleşiyor, finans aracıları da değişime uyum sağlamak, dijitalleşmek durumunda kalıyor. Bitcoin ve blockchain halen birçok insan tarafından muhalif teknolojiler olarak kabul ediliyor. Bankalar biraz da bu sebeple, “dostunu yakın, düşmanını daha yakın tut.” nasihatine uyarak hareket ediyor ve devlet destekli projelerle blockchain ağlarını kurmaya başlıyor. İlerleyen dönemde, blockchain bankaların sonunu mu getirecek yoksa sektöre sağladığı yeniliklerle bizleri bankacılık sistemine daha da bağımlı hale mi getirecek hep birlikte göreceğiz. Yine de, İtalya’nın attığı bu adım, ülkenin dijital para edinme süreci ve devlet destekli blockchain ağlarının oluşturulması bakımından önem teşkil ediyor.

Kaynak: Finextra 

Share:

administrator

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan İpek, organizasyonların çalışma yapılarını inceleyen projeler içinde yer almayı seviyor. Ayrıca yeni tarifler denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif alıyor. Paylaşmak demişken, Gelecek Burada'da hem kendisi öğreniyor hem de öğrendiklerini ve düşündüklerini çoğaltmak için yazıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir