Özellikle son zamanlarda hayatımıza giren teknolojilerin heyecanlandırıcı oluşu güvenlik ve etik konusunu es geçmemize yol açsa da güvenliğin gerekliliği hiçbir zaman yok olmadı. Bırakın Metaverse hayatı, şu anda da her gün kullandığımız teknolojilerin güvenliğinden şüphe duysak da kullanmaya devam ediyoruz. Peki ya çocuklar? Bir hesap açmak için on üç yaşında olma gerekliliği üzerine eğilen Instagram bu konuda yapay zekâ temelli değişiklikler getiriyor.
Instagram’ın Kullandığı Yaş Doğrulama Yöntemleri
2019 yılına kadar kullanıcılarına doğum yılını bile sormayan Instagram şimdi yaş saptamak için yüz tanımayla yaş tahmini gibi birçok yola başvuruyor. Bunu yapmasının en temel sebebi son zamanlarda artan siber güvenlik endişelerini dindirmek olarak biliniyor. Intagram günümüzde gençler doğum tarihlerini değiştirip yaşlarını on sekiz veya daha büyük olacak şekilde değiştirmeye çalışırlarsa kimliklerinin fotoğraflarını soruyor. Kısa zamandan beri Amerikalı kullanıcılar için iki doğrulama seçeneği daha mevcut:
- Sosyal Doğrulama
- Yapay Zekâ ile Yüz Tanıma
Sosyal Doğrulama
İlk yöntem olan sosyal doğrulamada Instagram kişinin karşılıklı takipleştiği on sekiz yaşının üstündeki üç kullanıcıdan kişinin yaşını üç gün içinde doğrulamasını istiyor.
Yapay Zekâ İle Yüz Tanıma
Bu yöntem kişinin yaşını tahmin etmek için yüz tanıma teknolojisine başvuruyor ve denklemde şu ana kadar bulunmayan Yoti isimli bir yapay zekâ şirketine özçekim video göndermeyi gerekli kılıyor. Kimlik ve yaş doğrulamada başarısı İngiltere hükûmeti tarafından onaylanan Yoti kimlik doğrulama için çeşitli parametreleri değerlendiriyor. Şirketin kendisi de yapay zekânın hangi detayları dikkate aldığını tam olarak bilmese de tahminin doğruluğunun oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
Yüz Tanıma Sisteminin Doğruluk Oranı
Koyu tenli insanlar ve kadınlar için yaptığı tahminlerin doğruluğu diğerlerine kıyasla daha düşük olan Yoti, yirmi dört yaş altı için yaptığı tahminlerinde iki buçuk yıla kadar bir hata payı bulundurabiliyor. Şirketi değerlendirirken sistemin yaptığı yanlış tahmin sayısına doğru orantılı olarak gelişeceğini de unutmamak lazım. 2020 yılında Yoti hakkında yapılan bir çalışma sistemin on sekiz yaşındaki kişilerin yirmi beş yaşının altında veya üstünde olmalarını tahmin ederken %98.89’luk bir doğruluk oranına sahip.
Vedalaşırken
Bu sistemlerin Instagram için nasıl işleyeceğini kesin olarak söylemek henüz mümkün olmasa da gelişme haberleri duymak sevindirici. Instagram Yoti’nin kandırılabileceğini düşünerek farklı sistemler üzerinde de çalışıyor. Kullanıcının nasıl mesajlaştığına bakarak çocuk mu yetişkin mi olduğunu söyleyebilecek bir algoritma geliştiren Instagram’dan gelecek yeni haberleri merakla bekliyoruz.
Kaynak: The Verge