Son yıllarda uzay çöplüğünde yaşanan artış tüm dünyayı endişelendiren bir hâl almıştı. Uzay çöplüğünde yaşanan artışın sebeplerini ve uzmanların çözüm önerilerini sizlerle paylaşmış, endişe verici bu durum karşısında yetkililerin sessiz kalışını eleştirmiştik. Sonunda uzay çöplerini toplamak için somut bir adım atılıyor.

Uzay boşluğunda 3 bine yakın uydu kullanılamaz hâlde bulunuyor. Uzayda aktif olarak çalışan uydu sayısının 2 bin civarı olduğu düşünülürse 3 bin kadar kullanılamaz hâldeki uydunun uzay boşluğunda dolanıyor oluşu hepimize uzay çöplüğünün büyüklüğü konusunda fikir veriyor. Üstelik uzay çöplüğü yalnızca uydulardan oluşmuyor. 3 bin civarı uydunun yanı sıra 15 bin küçük parça ve 150 bin izi sürülemeyen enkaz parçası uzay boşluğunda bulunuyor. Anlayacağınız, uzay çöplüğü mevcut durumda kocaman bir alanı kapsıyor.

Uzay çöplüğünün geleceği de mevcut durum kadar korkutucu görünüyor. İlerleyen teknolojiyle birlikte telekomünikasyon faaliyetlerinin kapsamı artıyor. Artan telekomünikasyon faaliyetleri, artan uydular ve büyüyen uzay çöplüğü anlamına geliyor.

https://twitter.com/astroscale_HQ/status/1374325140960342025?s=20

#GoELSAd hastaghiyle uyduların uzaya fırlatılma anı Twitter’dan duyuruldu.

Uzay çöplüğü giderek endişe verici bir hâl alıyorken beklenen haber geldi ve İngiltere’nin öncülük ettiği fırlatma görevi gerçekleşti. Uzay çöplerini toplamak için uzaya 2 uydu fırlatıldı.

Nasıl Çalışıyor?

Elsa-d isimli proje, dünyanın ilk ticari uzay enkazı kaldırma projesi olarak tanımlanıyor. Uydulardan biri hizmet uydusu diğeri yardımcı uydu olarak adlandırılıyor. Hizmet uydusu manyetik bir kenetleme mekanizmasıyla donatıldı; bu mekanizmayla uzay çöplerini toplayacak. Yardımcı uydu ise kenetlenmeyi sağlayan bir plaka görevi görecek. Uydu uzay çöplerini tespit ettikten sonra çöplerin toplanması için hizmet ordusu ve yardımcı ordu birleşecek. Çöp toplama boyunca bu birleşme-ayrılma işlemi sıkça tekrarlanacak.

Bir Haber de Avrupa Uzay Ajansı’ndan Geldi

Avrupa Uzay Ajansı İngiltere’nin öncülük ettiği bu güzel gelişmeden sonra uzay çöplerini toplamak için kolları sıvadı. 2025 yılında başlatılacağı açıklanan proje kapsamında uzay çöplerini toplamak için bir uzay aracı kullanılacak. Fırlatılacak uzay aracı robotik kollarıyla çöpleri toplayıp Dünya atmosferine sokacak ve yanmalarını sağlayacak. Araçta kullanılacak yapay zekâ destekli algoritmalar için çalışmalar sürüyor.

Birtakım Sorular

Avrupa Uzay Ajansı’nın duyurduğu projeye yaklaşık 4 yıl var. Ajansı’n belirlediği uzay çöpü toplama stratejisinde çöplerin Dünya atmosferine sokularak yakılacağı belirtiliyor. Bu nasıl mümkün olacak? Bu durumun gezegenimize ve atmosfere zararı olacak mı? Toplanan çöpler hangi ülkelerin hava sahasında konumlandırılacak?  Uzay çöplüğü sorunu mühim bir konuyken, Avrupa Uzay Ajansı’nın bu konudaki duyarlılığını takdir etmek gerekiyor. Fakat umuyoruz kimse kaş yaparken göz çıkarmıyordur.

Önceki yazımızda yetkililerin uzay çöplüğü konusundaki duyarsızlığını eleştirmiştik. Ne mutlu bize ki bu konuda duyarlı bir adım atıldı. Önceden de dediğimiz gibi: Herkes gezegeninin önünü süpürse evren tertemiz olur!

Kaynak: pennlive.com

Share:

administrator

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan İpek, organizasyonların çalışma yapılarını inceleyen projeler içinde yer almayı seviyor. Ayrıca yeni tarifler denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif alıyor. Paylaşmak demişken, Gelecek Burada'da hem kendisi öğreniyor hem de öğrendiklerini ve düşündüklerini çoğaltmak için yazıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir