Metaverse, avatarlar, dijital dünyaya geçiş derken 11 Mart 2022’de dünyanın ilk sanal vatandaşı Marija ile tanıştık. Malta’nın Turizm ve Tüketici Koruması Bakanlığı tarafından düzenlenen Dijital Turizmin Yol Haritası 2030 isimli konferansta VisitMalta tarafından tanıtılan Marija, Malta hakkında kapsamlı bilgi vermesi için geliştirilmiş sosyal ve interaktif bir yapay zekâ olarak karşımıza çıkıyor. Malta hakkında kapsamlı bilgi vermesi için geliştirilmiş sosyal ve interaktif bir yapay zekâ olan ilk sanal vatandaş Marija bir buçuk aydır yaşıyor.

Sanal Vatandaş Doğurmak

Dijital bir vatandaş oluşturmak için temelde iki şeye ihtiyacımız var: ses ve görüntü. Marija’nın VisitMalta ve Reimagine AI ortaklığında tasarlanan görüntüsü, yapay zekâ tarafından oluşturulan yüzlerce fotoğraf arasından seçildi. Seçim yapılırken Malta’lı bir kadının karakteristik görünüşüne sahip olması amaçlandı. Seçilen iki boyutlu görsel üç boyutlu hale gelecek şekilde avatarlaştırıldı.

Sesini oluşturmak ise özel bir sözlük sistemi gerektirdi. Malta aksanıyla konuşmasını sağlamak için Maltalı dijital içerik üreticisi Dora Falzon sesini paylaştı. Marija şu anda konuştuğu tüm dilleri Malta aksanıyla konuşuyor, ses kayıtlarından bağımsız anlamlı cümleler oluşturabiliyor ve gelecekte öğrenip seslendirmesi gereken bilgileri söyleyebilecek kapasitesi bulunuyor. 

Bir insan oluşturmak için sadece ses ve görüntü yeterli mi?

Hayır. Çünkü bir varlığa vatandaş veya insan diyebilmemiz için bir benliğe ve amaca sahip olması gerekiyor. Marija’nın amacı Malta’daki her şey hakkında bilgi verebilmek ve benlik oluşumunu da Malta turizmine odaklanarak sağlıyor. Eş zamanlı etkileşimlerde bulunabilen Marija’nın Malta hakkındaki soruları yüksek bir beceriyle cevaplamasının yanı sıra konuşmalarının arasına küçük şakalar serpiştirmesi öngörülüyor. Ayrıca mobil uygulaması sayesinde daha erişilebilir hale geliyor.

Marija’yı oluşturmak için gerekli yapay zekâ altyapısını sağlayan Reimagine AI’ın kurucusu David Usher şöyle diyor:

Yapay zekâ ile insanın kollektif deneyimi için aracı oluyoruz ve Marija’nın öğrenip gelişmeye devam etmesine yardımcı olmak bizi heyecanlandırıyor. Malta’nın hikayesini anlatmak ve kendisiyle temasa geçen herkesle anlamlı etkileşimlere girmek için mükemmel bir oluşum. Yapay zekânın hikaye anlatıcılığının geleceği olduğuna inanıyoruz ve Marija bunu gerçekleştirmek için büyük bir adım.

Reımagıne AI’ın kurucusu Davıd Usher

Dünyanın ilk sanal vatandaşı çok heyecan verici olmakla birlikte sayılarının artması öngörülemeyen riskler doğurabilir. Ayrıca sanal dünya için böyle büyük bir adım atan Malta, “Metaverse’te sözü geçen ülkeler ile gerçek dünyada sözü geçen ülkeler farklı olabilir mi?” diye sordurmadan edemiyor. Metaverse’te “ülke” kavramının ortadan kalkabileceğini belirtmekle birlikte, dijital vatandaşların gerçek insan avatarlarıyla nasıl etkileşime gireceği de büyük bir soru işareti oluşturuyor.

Kaynak: VisitMalta

Share:

Robert Kolej’de 9. sınıf öğrencisi olan Melis tiyatro ve hikaye anlatıcılığıyla ilgileniyor. İnsan haklarının ve şiddetsiz iletişimin gücüne inanan Melis sosyal girişimcilik, tasarım odaklı düşünme ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine çalışmayı seviyor. Geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.