Warka Water yerel bilgi ve kaynakların, vizyoner tasarımın ve eski geleneklerin birleşimiyle insanlığın bazı kalıcı sorunları için yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlere odaklanan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Sosyal etki nedeniyle 2019 TASARIM ÖDÜLÜ’ne de layık görülen Warka Village projesinin başında, hayatını dünyanın en izole topluluklarından bazılarına içme suyu, uygun temizlik ve hijyen sağlamaya adamış İtalyan Mimar Arturo Vittori bulunuyor.

2022’de tamamlanması beklenen proje, şantiyede yaşayan hem işçiler hem de [tooltip tip=”tropikal yağmur ormanlarının avcı-toplayıcıları”]pigme [/tooltip]ler dahil olmak üzere yaklaşık 30 kişiyle halihazırda faaliyet gösteriyor. Warka Water şu anda Kamerun’da şekillenen entegre bir köyün görüntülerini paylaştı.

Warka Water
Warka Water kuş bakışı görünümü

“Bu yalnızca yerel doğal malzemeler ve eski yerel inşaat teknikleri kullanılarak inşa edilen bir proje. Toprak, su, taş, ağaç ve doğal lifler kullanıyoruz. “Warka Village”, köyün özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış düşük maliyetli, sürdürülebilir, topluluk odaklı, kapsamlı insani gelişme ortamını hedefliyor. ” Arturo Vittori

Köy sakinleri

Dünyanın en büyük tropik yağmur ormanı olan Kongo havzasında 18 aydır inşaatı devam eden proje, zamanla yerel zanaatkârlar için bir topluluk oluşturacak ve doğayla nasıl yaşanacağına dair örnek teşkil edecek.

Köyde,

∞ Bölgenin yerel konutlarından esinlenen yedi Warka Evi,

∞ Havadan içme suyu toplamak ve hasat etmek için tasarlanmış iki Warka Kulesi,

∞ Su sifonunu çekmeden çalışan Warka [tooltip tip=”Temiz içme suyu, insan dışkısı ve kanalizasyonunun yeterli şekilde arıtılması ve atılması ile ilgili halk sağlığı koşullarını ifade ediyor”]Sanitasyon[/tooltip] gübreleme tuvaletleri,

∞ Bir Warka Köşkü,

∞ Topluluk için yiyecek sağlayan modüler, yenilebilir Warka Bahçesi bulunuyor.

Warka Evleri
Warka Evleri

Bambudan ve diğer doğal malzemelerden yapılan yedi ‘Warka Evi’, eski yerel geleneklere referans verirken, bu tür kırsal topluluklardaki köylüler için daha yüksek bir hijyen ve konfor standardı sunuyor. En önemlisi iki ‘Warka Kulesi’ topluma alternatif bir su kaynağı sağlıyor. Kulelerin su toplama kapasitesi, meteorolojik koşullara bağlı olsa da proje her gün 40 ila 80 litre içme suyu sağlamayı amaçlıyor.

Warka Kulesi

“Warka kulesi gökyüzünden su toplayabileceğimizi gösteriyor, böylece su sadece yerden gelmiyor. Bu yeni bir icat değil, kaybettiğimiz eski bir bilgi birikimi. Geriye dönüp baktığımızda, bazı kültürler havadan sürdürülebilir bir şekilde su toplamak için farklı stratejiler benimsiyor. Warka aynı zamanda bu kayıp geleneklerden bazılarını yeniden keşfetmeye yardımcı olacak ve yeni nesil mimarlara bu teknikleri çağdaş tasarıma dahil etmeleri için ilham verecek.”

Arturo Vittori

Warka Sanitasyon
Warka Sanitasyon

Sağlık ve hijyen, konusu da ana endişelerden biri olduğu için ‘Warka Sanitasyon’ su ve enerji kullanmadan çalışan gübreleme tuvaletleri sağlıyor. Ayrıca ortaya çıkan gübreleme malzemeleri “Warka Bahçesi” için gübre olarak kullanılabiliyor.

warka bahçesi
Warka Bahçesi

‘Warka’ terimi, Etiyopya’ya özgü dev, yabani bir incir ağacı olan Warka ağacından türetilmiş. Bu ağaç gibi ekibin ilk projesi olan ‘Warka Kulesi’ toplum ve gelecekteki ‘Warka Köyü’ için önemli bir temel taşı işlevi görüyor. Bu projeyle yerel üretim ekonomisi yaratılarak içilebilir suya sağlanan erişimle beraber ‘Warka Köyü’, yerlilerin yaşadığı alana daha farklı bir gözle bakmasını sağlıyor.

Kaynak: desingboom

Share:

administrator

1994'de Kocaeli'nde doğdu. 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Kimya sektöründe çalışmaya devam etmekte olup sürdürülebilir bir dünyanın hayali ile yaşarken, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir