Son 20 yılımız, 17 Ağustos 1999 depremini anarak geçti. Bir nesil, o gün yaşadığı acıları her sene tekrarlayarak hayatına devam ederken bir nesil ise depremin acılarını dinleyerek büyüdü. Ancak maalesef, Van ve Elazığ gibi şehirlerde olan depremlerde gördüğümüz kadarıyla, İstanbul’da yaşanan görece küçük bir depremde yaşanan panik ortamını gözlemledikten sonra emin olduğumuz bir şey var ki; ülke olarak depreme hazır değiliz. Bilim insanlarının sık sık tekrarladığı diğer bir gerçek ise; beklenen büyük İstanbul depremi.
İstanbul Depremi
Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem herhangi bir can kaybına sebep olmasa da telekomünikasyon sisteminin çökmesi, tüm ülkede internet ağlarının bile zarar görmesi depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. Deprem sonrası iletişim de en az binaların sağlam yapılması kadar değerli bir detay.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen ve başvuruları 20 Şubat’ta sonlanacak Deprem Hackathonu’da girişimci ruhlu, fikirleri olan insanları ağırlayarak bu soruna bir çözüm arayacak. 13-15 Mart tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek hackathonda katılımcıların 48 saat içerisinde makine öğrenmesi, yapay zekâ, büyük veri, blockchain, nesnelerin interneti (IoT) gibi yeni teknolojileri kullanarak inovatif çözümler geliştirmesi beklenecek.
Deprem Hackathonu Detayları
Yarışmada her takımın en fazla 5 kişiden oluşması ve her takımda en az 1 yazılım geliştiricisi, 1 veri uzmanı ve 1 iş geliştirme uzmanı bulunması gerekiyor. Yalnız başvurmak isteyenler ise seçim komitesi tarafından bir takıma yerleştirilecek.
Yarışmayı birinci bitiren takım 20.000, ikinci bitiren takım 15.00, üçüncü bitiren takım ise 10.000 TL ödül alacak.
Detaylar ve başvuru için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/depreme-imece-cozumu/”]Depreme ‘İmece’ Çözümü[/button]