Science Robotics’te yayınlanan bir çalışmaya deneye göre; insanoğlunun huysuz bir robot patron ile çalışırken, arkadaşça davranan güler yüzlü bir patron robota göre verimli çalışmaya eğilimi daha fazla.

Yıllardır süren psikoloji çalışmaları, insanların stres altında oldukları zaman- ya rakiplerden ya da sadece bir insan denetim otoritesinden- daha iyi olduklarını göstermiştir.

58 genç yetişkinin katıldığı araştırmada, katılımcılar Stroop adı verilen psikoloji testine iki kez alındılar. İlkinde yalnız ikincisinde ise iyi huylu bir robot ile birlikte, huysuz bir robot ile birlikte veya yalnız şekilde teste tabi tutulan katılımcıların stres altındaki verimlilikleri ve robotların etkisi araştırıldı.

Teste girdiklerinde insanlar robotları zaten tanıyordu. Çünkü test öncesinde robotlarla tanışmış ve muhabbet etmişlerdi. Robotlardan birisi iyi niyetli ve arkadaşça yaklaşmış hatta muhabbete benzerliklerinden –“ikimizin de kolları, iki gözü var ve ikimiz de tatlıyız”- bahsederek girmiş ancak diğer robot ise empatiden yoksun, aşağılayıcı ve katılımcının zekasına hakaret edecek şekilde muhabbete giriş yapmıştı.

Katılımcılar stroop görevini yerine getirirken yanlarında bekleyen robotun hareketlerini ise araştırmacılar uzaktan kontrol etti. Bu hareketler her bir katılımcıya özel olarak hazırlanmıştı. Araştırma tamamlandığında başında iyi niyetli robot bulunan vey yalnız katılımcıların performansında herhangi bir gelişme görülmezken huysuz patron ile teste tabi tutulanlarda gözle görülür bir performans artışı gözlemlenmiş.

Çalışmaya göre; bir robotun daha az dostça davranması çalışanının ‘uyanıklığı’  konusunda en az bir insan patron kadar etki yaratabiliyor.

“Bir robotun patronunuz olması fikrini hoş karşılamıyor olsanız bile yeterince huysuz olduklarında işinizde iyi performans vermenizi sağlayabilirler. Böylece, kim bilir, onların patronu olabilecek duruma gelebilirsiniz?”

Kaynak: Futurism

İleri okuma: Newscientist

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir