CES2019’da çeşitli alanda kullanılan robotlar dikkat çekerken İngiliz sanatçı Giles Walker tarafından tasarlanan striptizci robotlar ilginç görüntüleriyle ilgi odağı oldu. Baş kısımlarında güvenlik kamerası bulunan striptizci robotlar hurda parçalardan meydana geliyor. Yapay zekaya sahip olmayan, basit bir ön cam sileceği motoru ile çalışan striptizci robotlar sanatçının feminen stiline sahip. Belli belirsiz insansı robotlar tasarlayan Walker, eserlerinin güç ve gözetim kavramlarının dışa vurumu olduğunu söylüyor.
“Çöplerden seksi bir şeyler yapmayı seviyorum.” Giles Walker
CES2019’a ev sahipliği yapan Sapphire Las Vegas isimli eğlence kulübünün müdürü Peter Feinstein, etkinliğe çeşitlilik katmak için Walker ve robotlarını davet ettiklerini belirtirken, kulüpteki 18’inci yıllarında yeni ve benzersiz bir şeye ihtiyaç duyduklarını hissettiklerini söyledi. Sapphire Las Vegas normalde insan dansçıların bulunduğu bir striptiz kulübü fakat CES2019 sırasında kulüp, robotların çalıştığı bir striptiz kulübüne dönüştü.
Kulüpte çalışan kadın dansçılar, robot dansçılarla beraber hünerlerini sergilerken insanlar daha çok CES tarafından getirtilen robotlara ilgi gösteriyor. Kulübe kadınların daha fazla ilgi duyması da dikkatlerden kaçmıyor. Belki de bir robotun nasıl bir kadın gibi çekici olabileceğini merek ediyorlardır. Bu noktada Rouge adlı dansçı “Garip fetişleri olan insanlar var ve eminim ki bunun peşinden de gidenler olacaktır. Ancak kimse kimsenin güzelliğiyle yarışamaz” diyerek işindeki iddiasını koruyor. Robotların yanlarında kalabalığın coşkusundan faydalanma adına üzerlerinde “şarj parası” yazan bahşiş kavanozları bulunuyor.
Kimi CES katılımcıları robot striptizcileri fazla mekanik bulurken, Walker’ın CNBC’ye yaptığı açıklamada ise robotların ileride seks için kullanılacağını söylemesi yeni bir cinsel tercihi gündeme getirdi.
“Herkes robotlarla dilediğini yapabilecek. Bence bu karanlık bir alan. Seks için robot üretiyorsanız, tecavüz için de robot üretebilir birileri. Bu çok karanlık bir bölge.”
Giles Walker
Tasarlanan bu robotların AİDS’siz bir dünya, tecavüz oranlarını düşürme ve sapkınca davranışları önleme adına pozitif fayda sağlayacağını düşünen bir kesim var. Bununla birlikte tasarlanan bu robotların sağlıklı insan ilişkilerini bitirme, aile kavramını zedeleme ve hatta yaratıcılığı önleyeceği adına evhama kapılan bir kesim de var. Bu noktada ne kadar teknolojiye yatırım yapılsa da beşeri bilimlerin önemi göz ardı edilmemeli. Önce sağlıklı zihinler oluşturulmalı ki akabinde teknoloji ile o zihinlere yenilikler, olumlu kullanılabilecek şekilde inşa edilebilsin.
Kaynak: CNBC