Trafik kazaları önemli ölçüde hayatımızda var olan bir gerçek. Bu kazaları en aza indirgemek için birçok araştırma ve uygulama yapılmakta. Bu problemin en büyük çözümlerinden biri, ileri yol koruma teknolojisi gibi akıllı yol teknolojilerin kullanılması diyebiliriz. Çoğumuzun aklına akıllı araçlar ve bu araçlara yönelik yapılan yenilikler geliyor. Peki ya yollar da araçlar kadar akıllı olsa? Akıllı araçlar ve akıllı yollar birbirine kenetlense? Bu kenetlenme trafik kazalarını azaltsa? Fosil yakıtlara bağlılığı azaltsa? Hayat bayram olsa. Lafı uzatmıyorum. İşte insanlığın inşa ettiği 5 akıllı yol teknolojisi.

  1. Tope Inteligente

Meksikalı firma victor VO tarafından oluşturulan bu yol teknolojisi aslında okul bölgelerinde, yaya geçitlerinde ve daha pek çok yerde güvenlik çözümü sunmak için tasarlanmış bir akıllı hız kesme tümseği. Bu teknolojide, belirtilen hız sınırlarına uymayan sürücüleri yavaşlatmak için geliştirilen akıllı tümsek yaklaşan araçların hızını tespit edebilmekte. Sürücü hız sınırında veya altındaysa, akıllı tümsek, araç üzerinden geçmeden hemen önce kendisini indiriyor, ancak araç hız sınırını aşarsa, hız tümseği sürücüyü yavaşlamaya teşvik etmek için yüksek konumda kalıyor.

Tümseğin pozisyonu sürücünün dikkatini kolaylıkla çekebiliyor. Çünkü bu akıllı tümseğe ait bir de trafik lambası var. Yaya geçidinin hemen önünde bulunan bu akıllı tümsekte yaya karşıya geçmeden önce düğmeye basıyor, küçük trafik lambası kırmızıya dönüyor ve tümsek en üst seviyeye çıkarak gelen araçları yavaşlamaya teşvik ediyor.

Tümsek kendisini indirdiği için halihazırda hız sınırına uyan araçlar için düşündüğümüzde ise bu teknoloji yakıt tüketimini ve otomotiv parçalarındaki aşınmayı azaltan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.

  1. BIV

Tope Inteligente ile aynı mantığı taşıyan BIV akıllı hız tümseğini incelediğimizde yine hız yapan sürücüleri yavaşlatmak için son derece ileri teknoloji bir çözüm sağlandığını görüyoruz. BIV, bazı şaşırtıcı özelliklere sahip, Newtonsal olmayan akışkanlar olarak adlandırılan madde ile doldurulmuş bir kalıp. Newtonsal olmayan akışkanlar darbe ile sertleşen akışkanlardır. Bu örnekteki kullanılışı dolayısıyla tümseğe hız limitine uyarak giriş yapan araçlara akışkanın sıvı formda kalması sebebiyle tümsek özelliği göstermesi ve daha fazla yavaşlamadan tümseği geçebilmesi, tümseğe hızlı giriş yapan araçlar içinse darbe karşısında parçacıkların kendini yeniden hizaya sokması sebebiyle akışkanın katılaşması ve araca tümsek etkisi göstermesiyle araçların yavaşlamasını sağlaması diyebiliriz.

Hız kesme tümseği için kullanılan malzemeler bildiğiniz üzere asfalt ya da beton. Malzeme teknolojisindeki gelişmeler dikkate alınarak kimya ve fizik bilimleri sayesinde olumsuz hava koşullarına dayanıklı çevre dostu bir plastik ile kaplanması da BIV akıllı hız tümseğini bir adım öne taşıyor.

  1. eRoadArlanda

eRoadArlanda, yola elektrik eklenerek elektrikli araçlara güç vermek ve şarj etmek için tasarlanmış muhteşem bir yol teknolojisi projesi. Şu an bu tarz projeler başka şirketler tarafından da yürütülmekte fakat İsveçli şirket 2018 yılında dünyada ilk defa bu uygulamayı kullanıma soktu. Sistem, yola gömülü elektriksel olarak iletken bir raydan elektrikli araçlara enerji aktarıyor. Araç, rayla temas halindeyken güç alan ilave bir hareketli iletken kol içeriyor. Kol, rayın yoldaki konumunu tespit ediyor ve araç rayın üstünde olduğu sürece, kol raya indirilmiş bir konumda bulunuyor. Bu sistemde şerit değiştirmek de mümkün. Şerit değiştirirken kol yukarı kalkıyor ardından tekrar kol raya indirilerek şarj işlemine devam ediliyor.

Elektrik şebekesine bağlı olan ray bölümlere ayrılmış. Her bölüm sadece araç üzerinde olduğunda çalışıyor ve araç durduğunda ise akım kesiliyor. Sistem ayrıca aracın enerji tüketimini de hesaplıyor ve bu da elektrik maliyetlerinin araç ve kullanıcı başına tahsil edilmesini sağlıyor.

Önemli miktarda karbon emisyonunun azaltılması, araç yakıtı maliyetinden daha düşük olması, hem otomobiller hem de otobüsler ve kamyonlar gibi daha büyük araçlar dahil olmak üzere her türlü taşıma aracı için çalışır durumda olması gibi avantajları ile eRoadArlanda, geleceğin elektrikli yollarını yaratarak, fosil yakıtların kullanılmasını sonsuza dek ortadan kaldırma hedefine katkıda bulunuyor.

  1. Roller System

ETI Roller Sistem, Güney Koreli yenilikçi bir yol bariyeri. Bu yol teknolojisi sayısız can kaybını önleyebiliyor. Özel bir alüminyum yapı içine monte edilmiş plastik döner varilden oluşan sistem yol kenarlarına ve yolların orta şeridine eklenerek araba kazalarındaki hasarları minimuma indirip birçok sürücünün hayatını kurtarıyor.

Roller sistem dışarıdan gelen darbeler sonucu etrafa fırlamayacak şekilde dizayn edilmiş. Diğer güvenlik bariyerlerine göre darbeyi daha iyi absorbe etme yeteneğine sahip. Ayrıca araç yol ile aynı yönde dönen bu varillere çaptığında varillerin rotasyonu sebebiyle aracı tekrar bulunduğu yola sokuyor.

 

  1. MacRebur Plastic Roads

Bu yol teknolojisinde İngiliz firma MacRebur yolların aslında atık plastiklerden inşa edilebilirliğini ortaya koyuyor. İngiliz meclis üyesi ve inşaat mühendisi Toby McCartney tarafından geliştirilen MR6 asfalt katkılı yol teknolojisinde MR6 asfalt, yol yüzeylerinin daha güçlü, daha dayanıklı ve daha ucuza üretilmesini sağlıyor. Yolların yapısında %10 oranında bitüm bulunur. MacRebur firması ise plastik atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilen MR6 toprakları ile yol yapımında bitüm ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Bu fikir Toby McCartney’in, Güney Hindistan’da, çöp toplama sahalarında ‘toplayıcı’ olarak çalışan insanlara yardım eden bir yardım kuruluşuyla çalışırken ortaya çıkmış. Bu kuruluşun amacı potansiyel olarak yeniden kullanılabilir ürünler toplamak ve çöpleri tekrar işe yarar bir şey haline getirilmek üzere satmak. Uygulama kısmında toplayıcılar tarafından elde edilen atık plastiklerin bir kısmıyla yol yüzeyinde arabaların yol açtığı çukurlar doldurulmuş ve bu malzemeler eritilerek yüzeyler kapatılmış.

Hem plastik atıklar için çözüm sunması hem de petrol tüketimi azaltması ile bu yol teknolojisi gezegenimiz için umut vaat eden bir hal alıyor.

Kaynak: lasteststuffupdates

Share:

administrator

1994'de Kocaeli'nde doğdu. 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Kimya sektöründe çalışmaya devam etmekte olup sürdürülebilir bir dünyanın hayali ile yaşarken, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir