Doğamız gereği tüketim ve üretim yolculuğunda gidip geliyoruz. Bazen tüketimlerimiz üretimlerimizin önüne geçer, bazen de tam tersi olur. Dengeyi bulursak işleri yoluna koyuyoruz demektir. Üretimlerimizi teknolojilerle desteklediğimiz noktada yapabileceklerimizin sınırı yoktur, çünkü tüm bu üretimlerimizin temelinde hayal gücümüz yatar. Hayal Gücü – Üretim – Teknoloji üçgeni üzerine kurulan maker hareketi insanlara hayal ettiklerini günümüz teknolojileriyle destekleyerek üretme imkanını sağlıyor. Bu hareketin öncüsü olan Dale Daughtery maker hareketine katılanlara mucit demekten kaçındığını belirtip, hayatlarımızı nasıl yaşarsak yaşayalım ya da hedeflerimiz ne olursa olsun hayallerini gerçekleştirme konusunda adım atan herkesin birer Maker olduğunu söylüyor.
Sosyal rollerimiz ne olursa olsun kendin yap anlayışıyla günlük ihtiyaçlarımızdan ya da isteklerimizden yola çıkarak kolay erişilebilir malzemelerle üretim yapmamızın önünde hiçbir engel bulunmuyor. Dale Daughtery’e göre maker hareketinin temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim yatıyor. Bu açılardan hareketin yalnızca bireysel bir kazanca odaklanmadığını aksine üretirken paylaşmak, birlikte geliştirmek, birbirimizden öğrenmek gibi hedefleri olduğunu da söyleyebiliriz.
Elinizin altındaki bir odun parçası da 3D yazıcı da bir üretim aracıdır/malzemesidir
İnsanların istekli katılımlarının yanı sıra gelişen teknoloji ve dijital araçlarla birlikte fikir aşamasından somut ürün aşamasına geçişler hızlanıyor. Tam da bu noktada özellikle 3D yazıcılardan da sıklıkla faydalanılabiliyor. Her an elimizin altında bulunan malzemelerle yapacağımız üretimden 3B yazıcılarla gerçekleşen üretimlerimize uzanan geniş bir spektrumdan söz ediyoruz. Maker hareketinin temel hedeflerinden biri insanları ortak bir paydada -yani üretimde- buluşturup birlikte geliştirme ve devam ettirme konusunda harekete geçirme olarak da tanımlanıyor. Gerçekleştirilen Maker Faire adı verilen toplu etkinliklerle birlikte de dünyanın farklı yerlerinde üretim yapan insanlar bir araya gelip paylaşımlarda bulunuyorlar,” bu etkinliklerin hangi ülkelerde ve ne zaman yapıldığını öğrenmek isterseniz bunun için tasarlanan haritayı inceleyebilir ve 2017 yılında gerçekleşen World Maker Faire ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ayrıca evlerimizde olduğumuz bu dönemde online maker eğitimi almak isterseniz Udemy giriş düzeyinde ön teknik bilgiye sahip olmayı gerektirmeyen Makers Türkiye tarafından anlatılan kodlama, Ardunio ve 3B yazıcılara giriş eğitimini kapsayan ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte de katılabilecekleri ve Ardunio prototipleme kartlarıyla kodlama ve robotik
çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri online dersler veriyor.
Aynı zamanda bu üretim faaliyetlerimiz eğitimden finansa birçok alana etki ediyor ancak özellikle eğitim alanında bu hareketin geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımıza tasarım ve üretim fikrini aşılamasıyla beraber üreten toplumların sayısını arttırmaya bir adım daha yaklaşma fırsatı sunuyor. İnanılmaz bir hayal gücüne sahip olan çocuklarımıza bu hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunabilmek için de önem taşıyan maker hareketi birçok ülkenin eğitim sisteminin yapı taşlarından biri olan STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitiminde de temel olarak alınıyor. Öğrenci odaklı ve proje bazlı eğitimlere kaynak sağlayan bu hareket çocukların Ardunio, Littlebits ile devreler üzerinde çalışarak ya da Scratch,ThinkerCad, SketchUp gibi yazılımlarla 3B olarak tasarımlar yaparak üretim sürecine hazırlanmasına yardımcı oluyor. Özellikle Ardunio kodlama ve elektronik faaliyetleri birleştirerek öğrencilerin projeler geliştirmesinde önemli bir kaynak konumunda bulunuyor. Öğrencilerin yazılım ve kodlama becerilerini güçlendirmelerine yardımcı olmasından dolayı da maker hareketi kapsamında sıklıkla kullanılıyor. Ülkemizde bazı özel okullar öğrencilerine maker atölyelerinde bu çalışmalara katılmaları için uygun alanı oluşturuyor ancak ne yazık ki her okul aynı ortamı sağlayamıyor. Bu faaliyetler ne kadar çok çocuğumuza ulaştırılabilirse gelecekte de bir o kadar maker üretimde olabilir bu noktada sosyal alanda sağlayacağı etkinin de çok büyük olacağını söyleyebiliriz.
Bu dinamik hareket çocuklara hayal ettiklerini gerçeğe dönüştürmeyi öğreterek hem yaşadıkları zamana hem de geleceklerine katabilecekleri konusunda farkındalık kazanmalarını sağlıyor. Bulabildikleri en basit malzemelerle ürettiklerinden tutun 3B olarak dijital platformlarda tasarlayıp yine 3B yazıcılarla üretime geçirdiklerine kadar her adımları aslında hem bireysel gelişimlerine katkıda bulunuyorlar hem de takım çalışmaları içinde projeler üreterek sosyal becerilerini güçlendiriyorlar.
Kaynak: Abainnolab, MIT Press Journals