Krizlerden nasibimizi fazlasıyla aldığımız bir dönemde yaşıyoruz. İklim, su ve gıda krizi gibi çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kaldığımız bu dönemde teknolojik gelişmeler umut kaynağı oluyor. Tarım alanında yaşanan sorunlara çözüm olarak geliştirilen pek çok yeni nesil teknolojik gelişmeye içeriklerimizde yer vermiştik. Sıradaki gelişme ise ahududu gibi narin meyvelere zarar vermeden toplayabilen hasat robotları!

Tarımdaki Teknolojik Gelişmeler

İnsalık olarak yerleşik hayata geçip tarımı keşfettiğimiz ilk günden bu yana çeşitli teknolojik yenilikler icat ediyoruz. Yapay zekâ‘nın yardımıyla yabani otları tespit ederek otonom bir şekilde yok eden robotlar, güneş ışığını taklit eden LED ışıkların büyüttüğü dikey tarım ürünleri ve yapay zekâ ile zeytin üreticiliği bünyemizde yer verdiğimiz gelişmelerden yalnızca birkaçını oluşturuyor.

Hasat Robotları
Hidroponik Sistem

Su kenarlarının verimli yapısından yola çıkarak geliştirilen akuaponik sistemler, topraksız tarıma döngüsel bir üretim modeli oluşturuyor. Bir başka topraksız tarım örneği olan hidroponik sistemler; üretim verimi, su yönetimi ve kullanım alanlarındaki avantajları ile ön plana çıkıyor.

Hasat Robotları
Akuaponik Sistem

Hasat Robotları

İngiltere’de bulunan Plymouth Üniversitesi bünyesindeki Fieldwork Robots, narin meyvelerin toplanırken zarar görmesinin önüne geçmek amacıyla teknolojiden yardım alarak iki robot geliştirdi. Ahududu, çilek böğürtlen ve yaban mersini gibi taneli ve hassas yapılara sahip meyveleri yetiştiren Summer Berry Company hasat robotların ilk durakları olmuş.

Hasat Robotları
Sizce de pek özenli durmuyor mu?

2,5 milyon dolar değerinde olan robotlar 1,8 metre yüksekliğe sahip. 3B baskı teknolojisiyle donatılmış robotik kollar sayesinde meyvelerin formuna zarar vermeden 1 saat içerisinde 1 kilo meyve hasadı gerçekleştirebiliyor. Fieldwork Robots, çalışmarına bu rakamı 3,5 kiloya çıkarmak üzerine devam ediyor. Bu çalışmanın hayata geçmesi bir robotun günde 25.000 adet meyve toplaması anlamına geliyor.

İnsan gücüyle kıyaslandığın bir hayli fark yaratan bu rakam akıllarda yegâne soruyu canlandırıyor: Robotlar insanların yerini alacak mı? Bu soruya tek bir yanıt vermek elbette güç. İnsan gücüyle mümkün olan hasat kendi içinde pek çok zorluğu beraberinde getiriyor. Mevsimlik işçilerin ve ailelerinin yaşadığı barınma, eğitim ve yaşam kalitesinin düşük olması gibi sorunlar bu konudaki zorlukların başını çekiyor. Öte yandan bu alanda çalışacak işçi sayısının gün geçtikçe azalması, robotların tarım alanındaki varlıklarına pozitif gerekçe oluşturuyor. Yakın gelecekte tarlalarda daha çok robota rastlayacağımız günler bizi bekliyor diyebilir miyiz?

Kaynak: theguardian.com

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.