Çin’de bir bilim adamının AIDS’e sebep olan HIV virüsüyle ilgili hücreleri manipüle ettiği, ikiz kızların doğduğunu ve bilim adamının hem gerekli izinleri almamış olmasından hem de teknolojinin yeterince test edilmemiş olmasından dolayı ciddi bir tepki ile karşılaştığından bahsetmiştik.
Çin’li bilim adamının yarattığı tartışmalar devam ederken DNA manipülasyonu ve ‘tasarlanmış çocuklar’ konusunda bir haber de Harvard Üniversitesi’nden geldi.
Kök Hücre Enstitüsü’nde tüp bebek (IFV) uzmanı olan Werner Neuhausser CRISPR kullanarak sperm hücrelerindeki DNA’ları değiştirmeyi ve böylece tüp bebek yöntemi ile doğan çocuklardaki alzheimer riskini azaltmayı planladıklarını söyledi.
“Gelecekte insanlar kliniklere giderek genomlarını test ettirebilecekler ve sahip olabilecekleri en sağlıklı bebeği dünyaya getirecekler” -Werner Neuhausser
Çalışmanın şu an için sadece sperm üzerine olacağı vurgulanırken, herhangi bir embriyo oluşturmanın veya doğum gerçekleştirmenin plan içerisinde olmadığını hatırlatmakta fayda var. Henüz daha toplumun bu tarz çalışmaları isteyip istemediğine karar verilmemişken bilim insanları embriyo çalışması yapmanın anlamsız olacağını düşünüyor. Bu da genetiği değiştirilmiş çocuklarla tanışmamızın birkaç yıl daha alacağını gösteriyor.
“Önümüzde birkaç yıl daha olduğunu söyleyebilirim. Ama bana oldukça yakın geliyor, doğrusunu söylemek gerekirse. Bu, yapmak isteyeceğimiz bir şey ve bunu sorumlu bir şekilde yapmak isteriz ”-Alan Penzies
Kaynak ve İleri Okuma: TechnologyReview