Yapay zekaların yazılı ve görsel birçok sanat eseri ortaya koyabildiğini ve yakın gelecekte eser hırsızlığı, telif hakkı gibi sorunsallarla karşı karşıya kalacağımızdan bahsetmiştik. Bugünlerde çok trend olan yapay zekaların ortaya koyduğu eserleri incelemek da sanatseverlere kalıyor.

Santa Monica merkezli yapay zeka şirketi GumGum ve Rutgers Üniversitesi Sanat ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından bir deneyin bir parçası olarak paylaşılan 6 eser, bu hafta Twitter’ın gündemindeydi.

Deneye katılan altı sanatçı, 20. yüzyıl Amerikan soyut ekspresyonistlerinin aynı koleksiyonundan esinlenen bir parçayı çizmeleri için görevlendirildiler.

Pindar van Arman isimli bir sanatçı tarafından geliştirilen resim robotu Cloudpainter da verilen bu resim örneklerini dataset olarak kullanarak F ile gösterilen resmi çizmeyi başardı. Resmin geometrisi ve renk arası hatlarındaki başarı bir robottan ziyade insan dokunuşlarını andırdığı için sanatçıları da şaşırttı.

“Makineler yeni doğmuş bir bebeğin ölümünü tecrübe etmenin ne hissettirdiğini bilmiyor veya yeni bir albümün çıkışını beklemiyor” diyor GumGum’un pazarlama müdürü Ben Plomion. “Bu nedenle, makine tarafından üretilen sanatın bir insan tarafından yapılmış bir şey kadar zengin bir şekilde değerlendirilebileceğini düşünmüyorum. Ancak makineler, yaratılış sürecinde insanlara kesinlikle yardım edebilir. ”

Van Arman’ın istediği tarzda ürünler veren bu robot; gelecekte gerçekleşmesi beklenen senaryolardan birisine güzel bir örnek olarak nitelendirilebilir. Zira, robot kendi iradesi ile hür bir ürün çıkarmak yerine geliştiricisine dileklerini yerine getirmesi için yardımcı olan bir otomasyon ürünü olarak davranıyor diyebiliriz. Qz.com editörü de tam olarak bu noktaya vurgu yaparak; pizza şefi, aşçı robot gibi sanatçı robotların da insanların yerini almak yerine eserlerini geliştiren, kalitesini artıran bir etmen olarak hayatımıza dahil olabileceğini söylüyor.

* Kapak görseli temsilidir. Ethan Hu tarafından çekilmiştir.

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir