Yapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler, MIT’in tamamen yapay zekâya odaklanan bir fakülte açmasıyla hızlanmıştı. AI eğitimi konusunda ülkemizin de geri kalmaması adına çabalayan  özel inisiyatifleri (Deep Learning Türkiye)ı görmüştük.

Hacettepe Üniversitesi, 2019-2020 eğitim öğretim dönemiyle birlikte 30 kişilik kontenjana sahip yapay zekâ mühendisliği lisans eğitimine başlayacağını duyurarak Türkiye’de resmi olarak yapay zekâ eğitimine başlayan ilk üniversite oldu. Yayınlanan tanıtım PDF’inde yapay zekânın ne olduğuna dair bir özet bilgiye, bölümün neler vaat ettiğine dair görüşlere, bilgisayar mühendisliği ile farklara ve dünyadaki diğer örneklerine yer verildi:

“Bilgisayar  Mühendisliği Bölümü’müz, yapay zekâ üzerinde araştırmalar yapan geniş bir kadroya sahiptir. Uluslararası sıralamalara baktığımızda bu alanda Türkiye’deki en başarılı bölüm olduğu görülmektedir. Hâlen Bilgisayar Mühendisliği programımız yapay zekâ alanına dahil edebileceğimiz teknik seçmeli dersler içermektedir ve öğrenciler bu dersleri alarak lisans seviyesinde bilgilenerek mezun olabilmektedir. Yapay Zekâ programı ile amacımız bu çerçevedeki çalışmalarımızın adını koymak, güçlü olduğumuz bu alanı daha da ileriye taşımak ve bu yeni programla öğrencilerin yapay zekâ konularına odaklı bir bilgisayar mühendisliği müfredatını takip ederek lisans seviyesinde uzmanlaşma imkânına kavuşmalarını sağlamaktır.”

“Birleşmiş Milletler bünyesindeki Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’nün 2019 tarihli raporuna göre 2013 yılından bu yana yapay zekâ ile ilgili 340,000 patent alınmış durumda. Yine küresel bir araştırma ve danışmanlık firması Gartner’a göre yapay zekâ odaklı ticari şirketlerin değerinin 2022’de 3,9 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin edilmekte. Stanford Üniversitesi tarafından 2018’de yayınlanan AI indeks raporuna göre, 2015-2018 yılları arasında, tüm start-up şirketlerinin sayısı %28 artarken, yapay zekâ odaklı start-up şirketlerinin sayısı %113 artmıştır. Aynı raporda, derin öğrenme bilgisi gerektiren iş ilanlarının 2017 yılında 2015 yılına oranla 34 kat arttığı belirtilmektedir.”

Müfredattaki dersler ise şöyle olacak:

 

Yapay zekâ alanındaki iş ilanlarının, bu alanda iş arayanların sayısına göre çok fazla olduğuna dair araştırmayı da daha önce paylaşmıştık.

Yapay zekâ alanında eğitim veren diğer kurumlar:

A.B.D.

Carnegie Mellon University

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Kanada

University of Toronto

İngiltere

University of Edinburgh

University of Birmingham

University of Sheffield

Hong Kong

The Chinese University of Hong Kong

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir