Çin dışında dünyanın corona virüsünden en çok etkilenen ülkesi olan Güney Kore’de 6300 vaka ve 40 ölü bulunuyor. Kore’de hükûmet 30.000 insana izole yaşamasını ve kendi evlerinde karantina bölgesi oluşturmalarını ‘tavsiye’ etti.
Günlük 15.000 kişiyi test etme kapasitesine ulaşan Güney Kore’de İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı virüse yakalanıp ciddiye almayarak dışarı çıkıp diğer insanlara da bulaştıran insan vakalarını azaltmak için ve potansiyel hastaları da daha iyi takip edebilmek için mobil bir uygulama geliştirdi. Şu an sadece Android için duyurulan uygulamanın 20 Mart’a kadar iPhone için de markette yerini alması bekleniyor.
Kore’nin mevcut “coronavirus kılavuzu”na göre virüsü kaptığı kesinleşen insanlarla aynı odada bulunmuş veya 2 metreye kadar yakınlaşmış herkesin kendisini 2 haftalık ev karantinasına kapatması tavsiye ediliyor. Virüsün ilk yayıldığı günlerde “evinde kal” uyarısına uymayıp günlük hayatına devam eden yaşlı bir kadının virüsün yayılmasında ciddi bir rol oynaması Güney Kore hükûmetini bu konuda ince eleyip sık dokumaya itmiş gibi duruyor. Şubat’ın ortasında teşhis koyulan yaşlı kadının şehri Daegu bugün ülkenin coronavirüs vakalarının %70’ine ev sahipliği yapıyor.
Şu an için sadece Kuzey Gyeongsang şehrinde kullanılacak uygulama en basit haliyle karantina altında bulunan 30.000 insan ile şehirdeki sağlık görevlilerinin iletişimini sağlayacak ve görevlilerin, karantinadaki hastaların durumunu günlük olarak izleyebilmesini, GPS yardımıyla konumlarını tespit edebilmesini sağlayacak. Bakanlığa uygulama konusunda önderlik yapan yetkili Jung Chan-hyuan, GPS ile izleme konusunun çok ‘baskıcı’ olmayacağını ve bakanlığın GPS verilerinin fazla güvenilir olmadığının farkında olarak hareket edeceğini de hatırlatmış. Ayrıca uygulamayı kullanmak da zorunlu değil. Yaşlılar, akıllı telefonu olmayanlar ve uygulamayı indirmek istemeyenler şu anda olduğu gibi coronavirus hattını arayarak sorunlarını bildirmeye devam edebilecek ve sağlık görevlileri ile iletişimine geleneksel yöntemler ile devam edebilecek.
Uygulama ile söz konusu tarafların (karantinadaki kişi veya kendilerine atanan sağlık görevlisi) coronavirüs riskini en aza indirmeye çalışıyoruz ”
-Jung Chan-hyuan
Ayrıca, Jung, herhangi bir devletin bu uygulama konusunda kendleri ile iletişime geçmediğini ancak bu uygulamayı kullanmak isteyen herhangi bir devlet olması durumunda paylaşmaktan mutlu olacaklarını da belirtmiş.
Coronavirüs Anlık Harita İçin Tıklayınız
Kaynak: TechnologyReview