Covid-19 salgını önlemleri kapsamında hem ülkemizde hem de dünya çapında eğitim süreçleri uzaktan online olarak devam ediyor, pek çok şirket çalışanlarının uzaktan çalışmasını talep ederek home office sistemine geçti. Dolayısıyla uzaktan görüntülü veya sesli olarak bir araya gelebileceğiniz Skype, Google Hangouts gibi uygulamaların popülerliği oldukça arttı. Zoom da bu amaçla kullanılabilecek video konferans platformlarından bir tanesi. Çoğu okul eğer kendi sistemlerini kullanmıyorlarsa veya sistemlerinde problem varsa Zoom üzerinden eğitim vermeyi tercih ediyor. Resmi hükûmet işlerini yürütmek için bile kullanılıyor, Birleşik Krallık’ta Başbakan Boris Johnson kabine ile yapacağı bir görüşmenin toplantı kimliğini (meeting ID) yanlışlıkla açıklamıştı. Popüler uygulamanın bu kadar revaçta olmasının yanı sıra adı çeşitli iddialarla beraber de anılıyor.
Whatsapp’taki uçtan uca şifreleme bildirimine mutlaka denk gelmişsinizdir, Zoom da gizliliği korumak için bunun benzeri bir şifreleme kullandığını iddia ediyordu. Ancak The Intercept‘in dün dile getirdiği iddiaya göre uygulamada gerçekleştirilen toplantılardan video ve seslere ulaşabildikleri iddia ediliyor. Aynı gün Vice, Zoom’un binlerce kullanıcının e-posta adresini ve fotoğrafını sızdırdığını ve yabancıların birbirleriyle görüşme başlatmasına izin verdiğini açıkladı. Bunun sebebinin e-posta adreslerinde aynı alan adına sahip olan kullanıcıların aynı şirket için çalışıyormuş gibi gruplandırılması olduğunu belirten Zoom, Vice’a bu alanları kara listeye aldığını bildirdi.
Zoom zaten halihazırda kullanıcılardan verilerini Facebook’la paylaşmak için uygun onayları almadığı iddiasıyla başka bir toplumsal davayla da karşı karşıya. Pazartesi günü New York Başsavcısı Letitia James şirketi uygulama kullanımı nedeniyle artan trafiğin hackerların dikkatini çekeceğini ve bunu önlemek için hangi arttırılmış güvenlik önlemlerini uygulayacakları konusunda sorguladı. Şirkete gönderilen yazıda veri gizliliği uygulamaları konusunda kapsamlı bilgi talep edildi.
Ayrıca gündemde hackerların ekran paylaşım özelliklerini ele geçirebilmek için şifresiz toplantılara girdiği yaygın olarak raporlanan Zoombombing sorunu da var. Bu sebeple FBI insanları şifreli toplantılar yaparak güvenliklerini sağlamaya teşvik eden bir bildiri yayınladı. Zoom bu iddialar konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Zaten iletişim araçlarımızda kullandığımız uygulamaların hiçbirinin yüzde yüz güven sağladığını iddia edemeyiz. Fakat şu sıralar özellikle göz önünde olan ve insanların kullanmaya ihtiyaç duyduğu uygulama sahibi şirketlerin biraz daha dikkatli davranması gerekiyor. Popülerliğin kullanıcı sayısını arttırması bir yandan bu göz önünde olma hali kötü niyetli internet kullanıcılarının da dikkatini çekiyor.
Kaynak: MIT Technology Review