Yapay zekanın gelişimi ile birlikte sahte fotoğrafların, sahte dans videolarının, sahte pornografinin ve tamamen kurmaca demeçlerin ne kadar kolay hazırlanabileceğinden bahsetmiştik. Bilgi kirliliğinin ve manipülatif haberlerin bu denli çok olduğu bir devirde ‘gözümüzle görmediğimiz’ şeylere inanmak imkansız hale geliyor.

Video ve fotoğrafların montajlanmasını engellemek veya montajlandığında kolayca tespit edebilmek için çalışmalar devam ediyor.

Bir görselin sahte olup olmadığını anlamak için iki yöntem var diyor [tooltip tip=”Dartmouth College’den bir Veri Bilimi Profesörü”]Hany Farid[/tooltip], birincisi bugüne kadar kullandığımız geleneksel yöntemler. Yani gölgeleri kontrol etmek, renk uyumluluğunu ölçmek, dosyanın boyutlarını ve kaç kez değiştirildiğini kontrol etmek ve internet taraması yapmak. İkinci yöntem ise biraz daha yeni. Fotoğrafın çekildiği anda tüm doğrulamalarının yapılması ve piksellerin kodlanması anlamına geliyor. Kameranın koordinatları, saat dilimi, ışığın kırılımı ve benzeri birçok detay önem arz ediyor.

Aşağıdaki videoda da Truepic kullanılmış:

Her gün internete 2 milyar fotoğraf yüklendiğini düşündüğümüzde ikinci seçeneğin oldukça mantıklı olduğunu söylüyor Farid. Amerikan merkezli Truepic ve Birleşik Krallık merkezli Serelay ise bu konuda insanlığa yardımcı olmayı vaat ediyor.

Android ve iOS uygulaması bulunan iki şirket de; fotoğrafları bu uygulama ile çekmeniz durumunda ilerleyen dönemlerde yapılacak herhangi bir montajda, kolayca tespit edebilmeyi vaat ediyor. Farid, telefon kamerası yerine bu uygulamaların kameralarından çekilmek zorunda olmasının büyük bir eksiklik olduğunu itiraf etse de mevcut şartlarda oldukça kullanışlı.

Olay yeri fotoğraflama, politikacıların konuşmaları, insan hakları ile ilgili konular gibi kritik ve manipüle edilebilir sahnelerin çekiminde kullanılması tavsiye edilen uygulamalara tıklayıp fotoğraf çekmek oldukça basit. Örnek vermek gerekirse; Instagram Hikayeler’de bir fotoğrafınızı paylaşmak istediğinizde fotoğrafı Instagram veya Kamera uygulaması yerine Truepic veya Serelay ile çekebilir sonra Instagram’da paylaşabilirsiniz. Böylece ilerleyen günlerde yapılacak photoshop ile karalama kampanyası sonrasında bu uygulama hangi fotoğrafın montaj olduğunu ve hangi noktalarının değiştirildiğini tespit edebilir ve böylece kamuoyundaki yanlış anlaşılmayı çözmüş olursunuz.

Truepic fotoğrafları direkt kendi sunucusunda saklarken Serelay fotoğrafların parmak izini matematiksel algoritmalar ile alarak o şekilde saklamayı tercih ediyor. Truepic, [tooltip tip=”Bitcoin’in de altyapısını oluşturan, merkeziyetsiz ve daha güvenli altyapısı”]blockchain[/tooltip] kullandığını söyleyerek, kişiler özel fotoğraflarını çektikten sonra sistemden silmek isterse bu yöntemin (parmak izi yerine direkt fotoğrafları saklamanın) daha etkili olduğunu savunuyor.

Her şeyin manipüle edilebildiği ve sosyal medyada çok çabuk infial yaratabildiği bir dönemde bu tarz önlemleri almak elzem olarak görülebilir. Linç kültürünün de oldukça yüksek olduğu böyle dönemlerde herhangi bir fotoğrafı veya videoyu çekerken kendinizi sağlama almak isteyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Kamera uygulaması yerine Truepic veya Serelay uygulamalarını kullanmak olacak.

Kaynak: TechnologyReview

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir