Endüstriyel boyutta yapacağı katkıların yanı sıra günlük yaşantımızdaki sorunları da çözmeye aday olan yapay zeka özelinde birçok gelişme görüyoruz. Bilgisayarlı görme, makine öğrenimi, derin öğrenme, yapay sinir ağları, doğal dil işleme, yüz tanıma, robot, otonom araç gibi birçok farklı anahtar kelime ile karşımıza çıkan yapay zekanın yakın gelecekte hayatımızın merkezinde olacağı aşikâr.

Genelde girdiğimiz haberlerde yabancı üniversitelerin veya yabancı girişimcilerin projelerinden bahsediyor, aralarında bir Türk ismi gördüğünde gurur duyuyoruz. Bugün ise Türkiye’den bir yazılımcının, görme engelliler için geliştirdiği para okuyucu uygulamasını aktarmak istiyorum.

 

Özgür Şahin, iPhone için geliştirdiği uygulamanın tüm adımlarını burada anlatmış ve bazı eksik noktalarını belirtmekten de kaçınmamış. Normalde bu tarz yapay zeka uygulamalarında binlerce, hatta milyonlarca kaynak görsel ile eğitmek gerekirken Özgür Şahin sadece 900 fotoğraf ile beslemek durumunda kalmış.  “Veri kümesi çok profesyonel bir küme olmadı ve tüm fotoğraflarda yalnız benim elim göründüğü için benim elime karşı ön yargılı bir küme olduğunu söyleyebiliriz” diye de eklemiş.

4 ana adım ile geliştirilen bu uygulamanın prototip olduğunu hatırlamakta da fayda var.

  1. Makine öğrenmesinde kullanım için resim veri kümesi hazırlama
  2. Veri setini çeşitlendirmek için veri sentezi
  3. Öğrenme aktarımı (transfer learning) ve ince ayar (fine-tuning) yöntemlerinden faydalanarak daha önceden eğitilmiş bir modeli kendi veri setimiz için tekrar eğitme
  4. Keras’ta eğitilen modeli CoreML’e çevirerek iOS uygulamada kullanma

Yukarıdaki twitter paylaşımından ve uygulamanın yayınlanmasının ardından yaklaşık 1,5 yıl geçmiş. Biz bugün uygulamayı indirip denemek istedik. Bozuk paralara tuttuğumuzda alakasız bazı rakamlarla karşılaşırken, boşluğa tutup ekrana tıkladığımızda 50 TL, 100 TL gibi sonuçlar da gördük. Gösterdiğimiz paraları doğru algılaması için biraz gayret göstermemiz gerekiyordu. Önünde sonunda doğru sonucu alıyor olsak da, uygulamayı kullanacak insanların görme engelli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, uygulamayı ‘başarısız’ olarak nitelendirmek pek de haksızlık olmaz. Ancak Özgür Şahin’in uygulamayı hazırlayarak tüm geliştiricilere ve hatta bu alana az da olsa ilgi duyan gençlere ilham olması, bununla da yetinmeyip blogunda makine öğrenmesi konusunda içerikler üretmesini sizinle paylaşmaya değer gördük. Hem yazılım öğrenmek hem de yapay zeka konusunda kendimizi geliştirmek için internette yeterince kaynağa sahibiz.

Siz de uygulamayı buradan indirerek deneyebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir:

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/microsofttan-gorme-engelliler-icin-uygulama/”]Microsoft’tan Görme Engelliler İçin Uygulama[/button]

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir