Google, Wildlife Insights ile doğal kaynakları korumaya yardımcı oluyor

Dünyanın dört bir yanındaki biyologlar, vahşi doğa fotoğrafçıları ve ilgili araştırmacılar sabit disklerini milyonlarca fotoğraf ile dolduruyor. Tüm görüntüleri gözden geçirmek, incelemek, yorumda bulunmak zaman alan bir süreç. Bu süreci basitleştirmek için yapay zekâyı kullanan Google, çeşitli doğal kaynakları koruma kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışarak yeni bir proje ortaya koydu.

 

Sunulan çalışma ile tek yapılması gereken çekilen bir dizi fotoğrafı Wildlife Insights’a yüklemek ve Google tarafından oluşturulan yapay zekâ sisteminin verilerini kullanmak. 4,5 milyondan fazla fotoğrafa sahip bir çevrimiçi portal olan Wildlife Insights ile herkes fotoğraflara erişebilir ve vahşi yaşamın yerini her yerden saptayabilir. Site aynı zamanda iş birlikçilere dünyadaki vahşi yaşamı haritalamak ve veritabanını büyütmek için kendi kamera görüntülerini bırakma fırsatı veriyor. Wildlife Insights’ın en büyük avantajlarından biri, bir saatte 3.6 milyon fotoğrafın analiz edilmesine yardımcı olan ve çok fazla araştırmacıya zaman kazandıran makine öğrenme yönü.

Artık doğal kaynakları koruma kuruluşları, bilim insanlarına tür popülasyonu, yırtıcı-av ilişkileri ve hayvanların avcılık gibi insan olgularına nasıl tepki verdiklerini kolayca analiz etmek ve keşfetmek için yeterli zaman ve kaynak vererek fayda sağlayacak. Program şimdilik yaklaşık 100 türü doğru olarak tanımlamak için eğitilmiş ancak şu anda hâlâ beta aşamasında.

Vahşi yaşamda yapay zekâ

Sanayi devriminden bu yana olumsuz yandan etkilememizden ve birçok nesli tehlikeye düşürmemizden dolayı bugünlerde vahşi doğada dikkatli olmamız ve sahip olduğumuz teknolojileri de yarattığımız yıkımın sonuçlarını geri alabilmek için kullanmamız gerekiyor.

Vahşi doğada hayvanları takip eden bir grubun, hayvanlar üzerinde kullanılan cihazların dişilerde doğurganlığı kötü etkilediğini keşfetmesi üzerine yapay zekâya geçiş yapan WildTrack ve balıklar ile deniz memelilerini takip eden habitatlarını yapay zekâ ile incelemeye başlayan NOAA gibi güzel örneklere sahibiz.

Kaynak: artificialintelligence-news

 

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir