Pandemi sürecinin en çok etkilediği ve hızla dönüşüme uğrattığı alanlardan biri olan eğitim, okullarda yeni dönemin başlayacak olmasıyla birlikte yeni endişeleri de beraberinde getirerek tekrar gündeme geldi.

Uzaktan eğitim devam mı edecek yoksa yüz yüze eğitime kademeli olarak geçilecek mi tartışmaları yaşadığımız bugünlerde, her olasılığı göz önünde bulundurmamız gerçeği artan vakalarla birlikte varlığını her geçen gün daha derinden hissettiriyor.

Geniş ölçekte değişimlerin yaşandığı eğitim sürecinde özellikle dijital eğitim platformları bağlamında erişim ve gizlilik en dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak liderliği elinde tutmaya devam ediyor.

Bu kapsamda dijital eğitim ve içerik platformları her geçen gün kendini yenileyerek daha fazla kişiye en güvenilir şekilde ulaşabilmenin yollarını arıyor. Bu arayıştaki platformlardan biri -özellikle Zoom’la ilgili yaşanan olumsuzluklardan sonra daha çok tercih edilmeye başlanan- Google Meet oldu.

Google, geçtiğimiz günlerde Google Meet video konferans hizmetinde gerçekleştirdiği güncellemeler ve yalnızca bir telefondan fotoğraf çekerek ev ödevlerine yardımcı olan asistanı da dahil olmak üzere, uzaktan eğitimi kolaylaştırmaya yardımcı olacak bir dizi yeni özelliği duyurdu.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Ödev yardımcısı dijital asistan

Genel Kullanım Güncellemeleri

Google, daha önce 16 katılımcıya ev sahipliği yapabilen Google Meet’in artık 49 kullanıcıya katılım olanağı sunacağını ve bu özelliğini Eylül ayında aktif hâle getireceğini duyurdu.

Teknoloji devi, buna ek olarak dijital beyaz tahta ürünü olan, bulut teknolojisi destekli Jamboard‘u Eylül ayında Meet’e entegre edecek ve Ekim ayında Meet’te arka planı bulanıklaştırma veya değiştirme olanağını (Haziran ayında duyurduğu bir özellik) ekleyecek.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Google Jamboard

Öğrencilerin yardıma ihtiyaç duydukları noktada veya bir sorusu olduğu anda dersin akışını kesintiye uğratmadan öğretmenleriyle iletişime geçebilmelerini sağlayan el kaldırma, oylama ve soru-cevap özellikleri de yeni güncellemelerin arasındaki yerini aldı.

[tooltip tip=”G Suite Enterprise for Education”]Eğitim için güvenlik, veri denetimi, öğretim ve iletişim için premium araçlar içeren bir yazılımdır.[/tooltip] kullanıcıları Ekim ayından itibaren Google Meet’te sınıfları gruplara bölerek ara odalar (breakout rooms) oluşturabilecek ve bu sanal sınıfların daha küçük gruplara ayrılarak çalışmasına olanak tanıyacak.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Ara Odalar- Breakout rooms

Kontrol Sistemleri İyileştirmeleri

Ayrıca Google, Meet moderatörleri ve eğitimcilerinin sınıfları daha kolay yönetmesine yardımcı olmak için Ağustos ayının ilerleyen günlerinde kullanıma sunulacak olan kontrol sistemlerindeki iyileştirmelerini paylaştı.

  • Katılımcıların, çıkarıldıktan sonra veya girişleri iki kez reddedildikten sonra görüşmelere katılmaları mümkün olmayacak.
  • Ders bittiğinde görüşmeler tüm katılımcılar için aynı anda sonlandırılabilecek.
  • Katılımcılar görüşmelere toplu olarak kabul edilebilecek.
  • Görüşme sırasında sohbet devre dışı bırakılabilecek ve bir görüşme sırasında kimlerin sunum yapabileceği konusunda kısıtlamalar getirilebilecek.
  • Görüşme moderatörü, görüşmeleri kaydederek 30 gün boyunca paylaşıma açık tutabilecek. Bu kayıtlar kişisel veri gizliliği bağlamında sınıf dışında paylaşılamayacak ve herhangi bir şekilde indirilemeyecek.

Kolay Paylaşım Özelliği

Kurs katılım kodlarını paylaşmanın yanı sıra, eğitimciler artık tek bir tıkla öğrencileriyle sınıflara katılmaları için gerekli bağlantıyı paylaşabilecek. Bağlantı paylaşımı, eğitimcilerin WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma platformları dahil olmak üzere öğrencilerle iletişim kurdukları her platformda sınıfları paylaşmalarına olanak tanıyacak.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Kolay katılım bağlantısı paylaşma özelliği

İntihal (Plagiarism) İncelemeleri

Classroom ve ödevler kısmında yerleşik olarak bulunan özgünlük raporları, eğitimcilere öğrenci çalışmalarında olası intihaller (plagiarism) için inceleme fırsatı sunacak ve ayrıca öğrencilerin alıntı gerektirebilecek kısımları hızlı bir şekilde tespit etmelerine yardımcı olabilecek.

Özellikle akademik çalışmalarda son derece önem taşıyan ve disiplin suçu olarak kabul edildiğinden öğrencileri bir hayli endişelendiren intihal konusunda yapılan bu güncelleme hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kontrollerini kolaylaştıracağa benziyor.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
İntihal (Plagiarism) inceleme özelliği

Özgünlük Raporlarında İyileştirmeler

Kısa bir süre sonra eğitimcilerin ve öğrencilerin, Google Dokümanlar‘a ek olarak Google Slaytlar‘da İspanyolca, Portekizce, Norveççe, İsveççe, Endonezce ve İtalyanca dahil olmak üzere birçok dilde özgünlük raporlarını kullanabileceği söyleniyor.

Google’dan Derslere Artırılmış Gerçeklik Desteği

Google’ın, Meet dışı diğer güncellemelerinden bazıları da öğrencilerin mobil uygulamaları  kullanarak öğrenimlerini desteklemeye yardımcı olacak yeni araçlar oldu.

Örneğin öğrenciler artık biyoloji, kimya ve diğer [tooltip tip=”STEM”]Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik alanlarına dayanan öğrenme yaklaşımı[/tooltip] konularındaki yaklaşık 100 kavramı Google’da arayarak, Android ve iOS cihazlarda artırılmış gerçeklikle bu kavramın bir modelini görselleştirebilecek.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik alanlarına dayanan öğrenme yaklaşımı: STEAM (STEM)

Öğrenciler aynı zamanda Google Lens‘i veya Google’ın sahip olduğu eğitim uygulaması yapay zekâ destekli Socratic‘i kullanarak ders çalışırken ya da ödev yaparken takıldıkları bir sorunun fotoğrafını çekip uygulamaya yükleyerek çözümüyle ilgili yardım alabilecek.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Yapay zekâ destekli Socratic uygulaması

Uzaktan eğitim sürecinde hem öğrenciler hem de eğitmenler, evden öğrenme ve öğretme zorluğunun üstesinden geldi. Ancak yine de ne yapmaları ve ne zaman yapmaları gerektiğini gibi noktalarda iletişimsizlikler yaşanabiliyor.

Bu bağlamda Google, öğretmenlerin ve öğrencilerin Google Cassroom‘daki çalışmalarını daha iyi keşfetmelerine ve izlemelerine yardımcı olmak için yakında “sınıflar” sayfasında öğrenciler için “yapılacaklar” kısmını ve öğretmenler içinse “incelenecekler” kısmını kullanıma açacak.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Google Classroom

Önümüzdeki Eylül ayı, eğitimcilerin ders yılı boyunca Classroom’da başlayacak diğer iyileştirmeleri benimseyerek kullanmaya başlamalarına yardımcı olacak daha ayrıntılı bir yol haritası sunacağının haberini veriyor.

Eğitimde artırılmış gerçeklikten bahsetmişken Google’ın sanal ve artırılmış gerçekliği birleştiren uygulaması Expeditions‘dan bahsetmemek olmaz. Pandemi sürecinden önce öğrencilere sınıflarda sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimi yaşatmayı amaçlayan bu uygulama uzaktan eğitimin bir parçası olmaya aday dersek yanılmış olmayız.

Google’ın Uzaktan Eğitim Hazırlıkları
Sınıfta Google Expeditions deneyimi

Etkileşimli ve sanal bir ortamda Expeditions mobil uygulamasıyla eşleşen Cardboard isimli bir gözlükle öğrencileri sanal turlara çıkarabiliyorsunuz. Bu uygulamayla birlikte öğrenciler Mısır’da bulunan bir lahdin içini gezebilir ya da güneş sisteminde bir tura çıkabilir.

Evde çocuklarıyla birlikte eğitici ve keyifli aktiviteler yapmak isteyen ebeveynler için öğretici deneyimler sunan Expeditions uygulaması ücretsiz olsa da sanal turlara çıkmak için kullanılan Google Cardboard gözlüğü 15$ ödeyerek satın alabiliyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=n29VQwW-03o&feature=emb_logo

3 Temel Google Classroom Güncellemesi

Öğrenci katılım takibi: Eğitimcilere, öğrencilerin her gün Google Classroom’da nasıl etkileşim kurduklarını takip etmeye yardımcı olan istatistikleri görebilme özelliği sunulması üzerinde çalışılıyor.

Diğer öğretim araçlarıyla daha derin entegrasyon: Classroom artık birçok sınıf için “görev kontrolü” rolünü üstlendiğinden, okulların Google araçlarının yanında kullandığı içerik ve öğrenim araçlarıyla daha sorunsuz entegrasyon sağlanması hedefleniyor.

Mobil çevrim dışı iyileştirmeler: Ev ve mobil internet bağlantılarının mevcut veya güvenilir olmadığı durumlarda Classroom mobil uygulamalarının zayıf bağlantılarda bile çok daha iyi çalışacak şekilde güncellenmesi planlanıyor.

Gerek yapılan güncelleme ve iyileştirmelerle gerekse yıkıcı teknolojilerin erişebilir şekilde eğitime entegre edilmesi süreçlerinde etkin olarak rol alan Google, uzaktan eğitim sürecinde hem öğretmenler hem de öğrenciler için destekleyici faaliyetlerini sürdürüyor.

Geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımıza eğitim ekosistemini dönüşüme uğratabilecek potansiyele sahip yıkıcı teknolojileri bugünden deneyimleme fırsatı sunabilirsek, yarınımızda gerçekleşek birçok sosyal ve teknolojik gelişmenin temellerini atmış olabiliriz.

Kaynak: The Verge, Google Blog

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir