Yüksek maliyetli donanımlara, güçlü ekran kartlarına veya bir bilgisayara bile sahip olmadan bilgisayar oyunlarını oynamak bulut oyun hizmetleri (cloud gaming) ile artık hayal değil. Youtube’da video izler gibi tek bir tuşla herhangi bir kurulum veya yükleme yapmadan oyun oynabilmek devrim niteliğinde bir yenilik olarak değerlendirilebilir. Bu sisteme göre oyun aslında ilgili şirketlerin veri merkezlerinde, yüksek GPU’lar ile çalışıyor. Biz ise oyunu oynayacak kişi olarak, aslında bir video izliyoruz. Tek fark, bastığımız tuşlar ile karşı tarafa veri gönderiyor olmamız. Düşük gelire sahip oyuncuların oyunun perakende fiyatı dışında herhangi bir masraf yapmadan oyun oynanabilmesi kur fiyatları yüzünden donanım ve oyun konsol fiyatlarının fahiş seviyelere ulaştığı günümüzde bir kurtarıcı rolüne soyunuyor.

Stadia bize neler sunuyor?

Google tarafından geliştirilen bir bulut oyun sistemi olan Stadia, 2019 Kasım’dan beri dünya çapındaki birçok oyuncuya hizmet veriyor. Eğer internet hızınız yeterli seviyede ise Google Stadia, dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda veri merkezini kullanarak size yüksek dinamik aralık desteği ile saniyede 60 FPS, 4K çözünürlükte oyun oynama imkânı sunuyor. Stadia’ya Chrome tarayıcınız üzerinden erişebildiğiniz gibi Chromechast veya akıllı telefonlarınızdan da erişebilirsiniz. Youtube ile entegre olarak çalışan Stadia, ‘durum paylaşma‘ özelliği ile oyun oynarken aynı zamanda Youtube kanalınızda yayın yapmanıza imkan tanıyor.

Google Stadia, Netflix ve Spotify gibi abone olduktan sonra bütün oyun kütüphanesine erişim sağlayan bir hizmet sunmuyor. Stadia’yı cihazlarınıza indirmek ve kullanmak ücretsiz ancak yeni çıkan popüler oyunları Stadia üzerinden oynamak istediğinizde o oyunları satın almanız gerekiyor. Ayda $9.99 karşılığında Stadia Pro aboneliği aldığınız takdirde ise sürekli güncellenen bir oyun kütüphanesine erişiminiz oluyor. Şu anda bu Pro paket ile PUBG, Human: Fall Flat ve Dead by Daylight gibi popüler oyunlara sahip olabiliyorsunuz. Stadia’nın 4K HDR özelliğine erişebilmek için de Pro pakete abone olmanız gerekiyor. Stadia’nın Pro paketinin fiyatının, içerdiği oyun kütüphanesi göz önüne alındığında hesaplı olduğu söylenebilir.

Oyun oynamak için tasarlanmış bilgisayarlar ve oyun konsolları günümüz kur fiyatları ile gerçekten bütçeleri zorlayan bir hale bürünmüşken alternatif bir çözüm üretme vaadiyle piyasaya çıkan Stadia çok cazip bir teklif sunmasına rağmen çıkışından beri süren lag (gecikme) ve bağlantı sorunları yüzünden beklenen market payına sahip olamadı. Stadia, çıkışında vadettiği devrimse, yenilikçi teknolojiyi maalesef istediği seviyede kullanıcılara sunamadı. Bu açıdan oyuncular arasında büyük bir hayal kırıklığına neden olan Stadia, gelişimine devam ediyor.

The Washing Post Stadia’nın geç tepki verme sorunlarını gösteriyor

Teknoloji devleri hangi hamleleri yaptı?

NVIDIA’nın bulut oyun hizmeti

NVIDIA’nın GeForce Now ve Microsoft’un Xbox Project xCloud hizmetlerini tanıtması ile birlikte Stadia’nın oyuncular arasındaki popüleritesi daha da azalmaya başladı. Google Stadia’nın sunmak istediği kaliteyi oyuncularla buluşturmayı başaran GeForce Now bulut oyun sisteminin en önde gelen temsilcilerinden biri durumunda bulunuyor. Stadia gibi çok yüksek internet hızına gerek duymayan GeForce Now, 35 mbps bir internet hızıyla 1080p 60fps oyun deneyimi sunuyor. Çıkışında bulunan gecikme sorunlarını da büyük oranda çözen NVIDIA şu anda bulut oyun (cloud gaming) pazarının öncüsü durumunda.

Xbox’ın cloud gaming hizmeti

Stadia’nın bir diğer rakibi olan Microsoft’un Xbox Project xCloud’u oyunculara 100 milyon Xbox Live oyuncusuyla birlikte oynayabilecekleri bir bulut oyun platformu sunuyor. Platformundaki kullanıcı eksikliğinden yakınılan Stadia’nın yerine tüm Xbox kullanıcıları ile buluşabileceğiniz bir platform olan xCloud şu anda aylık 15 dolarlık abonelik ücreti talep ederken Microsoft’un gelecekte daha uygun fiyatlı paketleri tanıtacağı konuşuluyor.

Amazon’un bulut oyun platformu

Bulut oyun hizmeti sektörüne en son katılan teknoloji devi ise Amazon oldu. Amazon uzun süredir çıkışını planlandığı ancak birden çok gecikme nedeniyle geri çektiği bulut oyun hizmeti olan Luna’yı sonunda tanıttı. Stadia’nın YouTube ile entegre çalıştığı gibi Luna da Twitch ile canlı yayın entegrasyonuna sahip olacak. Ayda 5,99 ABD doları ile çıkışı gerçekleştiren Luna, Amazon’un fiyat kırma stratejisini bir kez daha gözlemlediğimiz bir hizmet olacak. Aynı anda 2 farklı kullanıcının aynı hesaptan oyuna erişim sağlayabiliyor olacak olması ile de Stadia’ı fiyat performans noktasında geçmeyi başarıyor.

Kullanıcılar memnun kaldı mı?

The Verge yazarlarından Tom Warren, Stadia’da oyun oynarken kendini yalnız hissettiğinden bahsettiği yazısında, Destiny 2 oynarken PVP modunu oynamak için neredeyse her maçta lobide 10 dakikadan fazla beklediğini belirtirken Stadia’da oyunları beraber oynayacak yeterli sayıda oyuncu olmadığından yakındı.

“Deneyimli bir Destiny 2 oyuncusu için sinir bozucu bir deneyimdi, bu yüzden oyunda yeniyseniz ve tercih ettiğiniz platform Stadia ise ne kadar sinir olduğunuzu hayal edebiliyorum.”

Oyuncu kıtlığının sadece Destiny 2’de olmadığını söyleyen Warren, Stadia’ya eklendikten sonra büyük bir heyecanla oynama başladığı PUBG’de de benzer sıkıntıları yaşadığını dile getirdi:

“Oyunu oynamaya başladım ve karşıma gelen ilk oyuncu anlamsızca ateş edip garip bir şekilde dolanıyordu, onun bir noob olduğunu düşünüp kolayca öldürdüm ardından bir tane daha bir tane daha, kısa sürede oyunun tamamen botlarla dolu olduğunu anladım ve bu gerçekten garipti sanki PUBG’nin hiç yayınlanmamış bir PvE versiyonunu oynuyor gibiydim.”

https://www.youtube.com/watch?v=tS6-W_GiBPM&feature=emb_logo

Stadia’nın, PUBG oynarken sizi PS4 VE XBOX One kullanıcıları ile cross platform olarak eşleştirmesi gerekiyor ancak eğer bu gerçekleşiyor olsaydı videodakine benzer bir oyuncu kıtlığı yaşanmamalıydı. Bunun da Chrome üzerinden klavye ve fare ile oynamak isteyen Stadia kullanıcılarının sadece diğer Stadia oyuncularıyla eşleştiğini farkeden Warren bu konuda hiçbir uyarının ve bilgilendirmenin olmamasının oyuncuları yanıltığının altını çiziyor. Warren, Stadia platformunun genel olarak erken çıkarılmak için acele edilmiş olduğundan yakınıyor.

“Sanki Stadia’nın beta testçisi olmak için ödeme yapmışım gibi hissediyorum.”

Stadia hangi ülkelerde hizmete sunulacak?

1 gigabit internete sahip sistemlerde bile input lag sorununu henüz çözemeyen Stadia’nın, Türkiye’ye yakın bir tarihte gelmeyeceği açıklanmıştı. Bulut oyun hizmeti sunmak için yüksek ağ genişliğine ihtiyaç duyan Stadia’nın,

Google’ın Türkiye veya komşu olduğu ülkelere yeni bir sunucu (server) kurmadığı sürece yakın gelecekte ülkemiz oyuncuları ile buluşması zor görünüyor. ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Danimarka ve Norveç’te hizmet vermeye devam eden Stadia’ın şu anda yeni marketlere açılmak gibi bir planı bulunmuyor.

Stadia forumlarında genişleme planı hakkında soru soran kullanıcıya cevap veren bir Stadia yetkilisi: “Selamlar, şunu belirtmeliyim ki Stadia’yı daha farklı ülkelerde yayınlamak şu an için; oyun lisanslaması, ödeme planı oluşturma ve teknik destek sağlama gibi yerine getirilmesi gereken birçok görevi, iş yükünü ve sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu cevabın sizi mutlu etmeyeceğini biliyoruz fakat şu an için Stadia’nın yeni ülkelerde yayınlanmasına ilişkin bir yol haritası bulunmuyor.” açıklamalarında bulunmuştu.

Mobil telefonlardan oyun oynamak mümkün mü?

Geçtiğimiz günlerde Reddit ve Twitter’da bazı kullanıcılar, mobil telefonların 4G veya 5G bağlantısı üzerinden oyun oynama özelliğinin aktif olarak kullanılmaya başlandığını farketti. Çözünürlük ayarlarının hemen altında yer alan Performans sekmesinde bulunan şeçenek tıklandığında oyunculara çözünürlüklerinin mobil veride 720p ile sınırlı olacağını söyleyen bir notla geliyor. Büyük olasılıkla kullanıcıların veri kullanımlarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olmak için böyle bir sınırlama getiren Google, bu özelliğin Stadia’da oyun oynamanın veri kullanımlarını 2,7 GB / saate kadar artırabileceği konusunda uyarıyor.

Video oyun ne vadediyor?

E-spor ve oyun yayıncılığı gibi yan sektörleri de destekleyen büyük bir eğlence endüstrisi olan video oyun endüstrisi, düşük gelirli insanlara en yeni oyunları yüksek ayarlarda oynama imkanı sunuyor. İndirme, yükleme ekranları ve kurulum ile vakit harcamak istemeyen ve mobil cihazlarında da yüksek görüntü kalitesi ile oyun oynama keyfine devam etmek isteyen kullanıcılara da hitap ediyor.

Bulut oyun oynama servisleri eğer bir e-spor oyuncusu ya da oyunları en yüksek ayarlarda oynamak için binlerce lira harcayabilecek biri değilseniz sizin için çok ideal bir fiyat performans hizmeti sunuyor. Dilediğiniz platformda istediğiniz oyunu grafik ayarlarını, oyunun sabit diskinizde kapladığı alanı veya sürekli değiştirmek zorunda kalacağınız ekran kartlarını düşünmeden oynama imkanı sunması ile bulut oyun hizmetleri oyun sektöründeki pazar payını gün geçtikçe artırmaya devam edeceğe benziyor.

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.