Google’ın arama motoru araçlarına yepyeni bir özellik eklendi. Sözlerini hatırlayamadığınız, çok kısa bir kısmının melodisiyle “ya şu şarkı neydi bir dinlesene” diye arkadaşlarınıza mırıldandığınız o şarkıyı bulmak artık çok kolay. Google Hum to Search özelliği ile Google uygulamasında sesli arama ile aradığınız şarkıyı bulabilirsiniz.

Google Hum to Search tanıtım videosu

Google uygulamasında sesli asistana “Bu şarkı hangisi” diyerek ya da “Şarkı ara” butonuna tıklayarak özelliği aktifleştirebilir, ardından ister mırıldanarak, ister ıslık çalarak isterseniz de şarkıyı söyleyerek arama yapabilirsiniz. Android cihazlarda 20’den fazla dil desteği bulunan özellik, iOS cihazlarda şu an yalnızca İngilizce arama imkanı sunuyor. Güncel Google uygulamasına sahip iOS kullanıcıları da “What’s this song” diyerek veya “Search a song” butonuna tıklayarak özelliği kullanabilir.

Uygulamanın kullanım örneği

Çok farklı ses tonu, ritm ve tınıda veriyi inceleyip yüksek doğruluk oranında tahminler yapan bu özellik, makine öğrenmesi algoritmaları ile destekleniyor. Kullanıcı şarkı araması yaptıktan sonra yapay zekâ, mırıldandığınız şarkıya en benzeyen eserleri listeliyor, sanatçı bilgilerini ve müzik videoları hakkında detaylı bilgiyi sunuyor.

Makine öğrenmesi algoritmaları melodileri nasıl öğreniyor?

Melodiler, şarkıların ayırt edici parmak izi özelliği gibi nitelendirilebilir. Google tarafından geliştirilen algoritmalar da bu benzersiz parmak izlerini tanımaya odaklanıyor. Stüdyo kayıtları, canlı kayıtlar ile mırıldanma ve ıslıkları işleyen algoritma, hepsini rakam dizilerine çevirerek kimliğini atıyor. Şarkı hakkında çok sayıda detayı inceleyen algoritma, kullanılan enstrümanları, ses tınısını ve tonunu da bu kimliği oluşturma aşamasında kullanıyor.

Google melodileri sayısal verilerle kodluyor.

Google, Tones and I‘ın Dance Monkey şarkısını örnek göstererek, bir insanın bu şarkının stüdyo ve konser kaydı ile insan mırıltısı versiyonunu ayırt edebilmesi gibi algoritmaların da bu farklı türleri ayırt edebildiğini belirtiyor. Google’ın Yapay Zeka Araştırma Takımı’nın geliştirdiği bu özellik, 2017 yılında Pixel 2 için kullanıma açılan Now Playing ve 2018’de Google uygulamasına entegre edilen SoundSearch eklentisi ile geliştirilen şarkı tanıma teknolojinin bir devamı niteliğinde. Önceki teknolojilerden farklı olarak şarkının sözleri veya orijinal kaydı olmadan da şarkıyı bulma seçeneğini sunuyor.

Kaynak: The Verge

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir