Yapay zekânın en büyük ‘getiri’lerinden birisi olan deepfake teknolojisi vaat ettiği potansiyel ile ciddi anlamda endişe yaratıyor. Büyük şirketler; sahte fotoğraf, sahte video ve sahte ses dosyalarının eskisinden daha kolay yaratılmasını sağlayan deepfake’e karşı önlem almak için adımlar atmaya başladı.

Google, yayınladığı 3000 videoluk dataset ile bu işi biraz kolaylaştırmayı umuyor. 28 oyuncunun yaygın mimikleri ve belirli sıradan şekillerde konuşmasının kaydı alınan çalışmada Google, orijinal görüntüleri manipüle ederek deepfake detection tool (deepfake tespit aracı)’unu -aşı mantığıyla- geliştiriyor.

Ay başında yaptığı açıklamaya (başlattığı yarışmaya) göre Facebook’un da yıl sonuna doğru benzer bir veri setini yayınlaması beklenirken Münih Teknik Üniversitesi’nin Ocak ayında yayınladığı 1000 adet YouTube videosunu içeren FaceForensics++ (PDF) veri seti de aynı amaca hizmet ediyor. Tüm bu veri setleri sayesinde deepfake tespit etmesi gereken yapay zekâlar hangi görüntünün yapay zekâ ürünü hangi görüntünün doğal olduğunu daha kolay anlayabilecek.

Sahte dans videoları, sahte pornografik görüntüler ve daha kötüsü sahte CEO sesi oluşturulmasına imkân veren deepfake uygulamalarının yakın gelecekte neler sunacağı belirsiz, ancak kötüye kullanımı hâlinde bir hayli can yakacağı aşikâr.

Kaynak: MIT Technology Review

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir