Her ne kadar her insanın bedeni kendine has özelliklere sahip olsa da bilim insanları belirli desenlere sahip insanların belirli sonuçlarla karşılaşmasını baz alarak sağlık alanında yapay zekâyı etkin olarak kullanmak için çalışmalarına devam ediyor. Sağlık alanında yapay zekânın kullanılması, hasta verilerinin toplandığı bir havuzu gerekli kılıyor. Bu da kişisel gizlilik, veri güvenliği, hasta mahremiyeti ile ilgili soruları gündeme getiriyor.
Son zamanlarda veri mahremiyeti gibi konularda adı kötü olaylarla anılan teknoloji devi Google, Amerika’da 21 eyalette 150 farklı hastanede aktif olarak çalışan, ülkenin en büyük 2. sağlık sistemi sağlayıcısı Ascension ile imzaladığı anlaşma ile milyonlarca hastanın verisine erişim hakkı kazandı.
Project Nightingale olarak isimlendirilen proje ile hastaların doğum tarihi, teşhisleri, hastane kayıtları gibi veriler Google’ın bulut sistemlerinde saklanarak yapay zekâ tarafından analiz edilecek. Hatta WSJ’nin iddiasına göre bu proje geçtiğimiz seneden beri aktif durumda ve ne doktorlar ne de hastalar bu durumdan haberdar edilmedi.
Google’ın 2018 yılı sonunda yapay zekâ birimi DeepMind’ın sağlık alanında çalışan departmanının kontrolünü tamamen eline alması hasta verilerinin gizliliği ile ilgili endişeleri artırmış; yaşanan Facebook, Amazon gibi kişisel veri ihlali skandallarıyla birlikte hepimizde bugünkü yapay zekâ ve büyük veri paranoyasını oluşturan yolu açmıştı.
Amazon, Uber ve Apple gibi teknoloji devleri de sağlık alanıyla ilgili çalışmalar yürütüyor ancak Google, sektörünün en büyük paydaşlarından birisi olan Ascension ile yaptığı anlaşma sayesinde bir adım öne geçmiş gibi görünüyor.
Kaynak: Technologyreview