Biz insanların, toplum içinde mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için paylaşmak ve yardımlaşmanın önemini kavramamız gerekir. Herkesin ne yazık ki eşit şartlarda yaşamını sürdüremediği bu gezegende bileşik kaplar misali imkanlarımızı çok olandan az olana aktarabilmek belki de mutlu ve huzurlu bir yaşamın tetikleyicisi olabilir. İhtiyacı olanlar için paradan daha değerli şeyler olabileceğine inanan bir grup genç kız tam da bu noktada bizlere ilham olacak bir projeye imza atıyor. 12 kişilik genç kız grubunun evsizler için ürettiği güneş panelli çadır projesi MIT’nin Lemelson Programı‘ndan 10.000 dolarlık fonlama kazandı. Üstelik bu 12 kişiden hiçbiri mühendislik alanında en ufak bir tecrübeye veya donanıma sahip değildi. Yaz tatilinde ve okul çıkışında uğruna çalıştıkları hedef için ihtiyaçları olan tek şey, yaşadıkları yer olan San Fierro’daki evsizleri yaşama bağlayacak bir hareketin doğuşuna yardımcı olmaktı.Tamamı genç kızlardan oluşan bu takım, bir süredir evsizlere umut olması beklenen güneş panelli katlanabilir portatif çadır projesi üzerinde çalışıyor. Bu projenin çıkış noktası, takımın üyelerinden Daniela Orozco’nun okuldan eve yürürken San Fernando sokaklarında gördüğü acı verici tabloydu. San Fernando Vadisi, sayıları her geçen gün artan 7.094 evsize yuva olmuş bir ilçe. Her şeyi açıklayan bu rakamlar, umut verici bir hikayenin de başlangıç noktası.Projeye ilk başladıklarında Evelyn’den teknik konuda destek alan kızlar, proje süresince kendilerini geliştirme fırsatı yakaladılar. Evelyn’den bahsetmeden olmaz. Kendisi, kızların projesini fark edip onları DIY Girls adlı kuruluşun bünyesinde faliyet göstermeye davet eden kişi. Kar amacı gütmeyen bu kuruluş, düşük-gelirli yerlerden gelen kızlara mühendislik, matematik ve bilim konularında dersler veriyor.
Kızlar DIY Girls sayesinde kısa sürede kendilerini geliştirerek projenin iplerini kendi ellerine almayı başarmışlar. [tooltip tip=”Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve İngilizce’de kök anlamına gelen; yaratıcılığın sürekli beslenmesini amaçlayan bir çeşit eğitim disiplini”]STEM[/tooltip] eğitim modeli, kısa sürede gerçekleşen bu başarının arkasındaki temel faktörlerden biri.Proje kapsamında öğrendiği C++ programlama diliyle, çadırın fonksiyonalite bakımından geliştirilmesini üstlenen Chelly Chavez, ropörtajında şunları söylüyor:
“Asla hayalini bile kurmadığınız, duymadığınız yeni şeyler öğreniyorsunuz.”
Çadır; entegre butonla çalışan bir aydınlatma sistemine, 2 adet micro-USB portuna ve sterilize UVC ışıklı geri-sayım cihazına sahip. Bu çadırın önceden hiçbir mühendislik deneyimine sahip olmayan kişiler tarafından geliştirildiğini hatırlatmakta fayda var.Kızların, çadırın geleceği hakkında somut planları yok. Ancak bir hayalleri var; çadırın seri üretime geçmesi. Yerel televizyonlarda ve radyolarda isimleri yankılanan kızlar, hepimize iyilik yapmanın bedeli olmadığını gösteriyor. Bu yazıda sizleri her biriyle teker teker tanıştıramasak da, önemli bir konuda farkındalık kazandığınızı umuyoruz. Zira evsizlik, tüm dünyanın ortak bir sorunu. Bunu yok etmek ise “şekil: A’da” görüldüğü gibi bizim elimizde.
Kaynak: mashable.com