Evrensel olarak en büyük bilinmeyenlerimizden biri kâinatta yalnız mıyız, yoksa uzayda bizimle temas kurmayı bekleyen başka canlı varlıklar var mı? Uluslararası gök bilimcilerden oluşan bir ekibin çalışması sayesinde yıldızların ötesinde bizi neyin beklediğini tam olarak keşfetmeye bir adım daha yaklaşmış olabiliriz.
Gök bilimciler yeni verilere göre son zamanlarda aynı kaynaktan çıkan sekiz yeni hızlı radyo patlaması (FRB) buldu. FRB’lerin büyük çoğunluğu yalnızca bir kez algılanır. Bu da kolayca takip edilemeyecekleri anlamına geliyor. Yinelenen radyo patlamalarının keşfedilmesini bu kadar heyecan verici yapan özellik de bu. Tekrarlanan bu patlamalar astronomların hangi galaksiden geldiklerini bulma ihtimalini arttırıyor.
FRB’leri inceleyenler sinyal patlamalarına tam olarak neyin yol açabileceğini daha iyi belirleyebilir. Sinyalin ne kadar dağıldığına bağlı olarak, patlamaların ne kadar uzakta olduğunu kabaca söyleyebilir ve mesafe aralığını hesaplayabilirler. Sinyallerden biri olan FRB 180916, henüz görülebilecek en düşük dağılıma sahip ve bu yakında olabileceğini gösteriyor.
Cevaplanması gereken daha birçok soru olsa da, gezegenimizin ileri yaşama sahip tek gezegen olmadığı konusunda gerçek bir cevaba yaklaşmanın eşiğinde olabiliriz. Bu sebep bile başlı başına aramaya devam etme gereğini ortaya koyuyor.
Kaynak: ancientcode